Program kasowy Sezam 2.0 Professional dla biur i punktów płatniczych jest programem umożliwiającym sprawną i bardzo komfortową pracę kasjera, który rejestruje zlecenia płatnicze. Posiada on wiele przydatnych i niezbędnych funkcji, takie jak funkcje tworzenia i automatycznej wysyłki danych do GIIF, KNF i NBP oraz wysyłki danych do analizy pod kątem AML. www.amola.pl
God must be a painter. Why else would we have so many colors?
Witam! Czy w Waszych OPS-ach jest wydzielone konto bankowe funduszu alimentacyjnego? Czy przelewając dochody z tytułu FA i ZA najpierw przerzucacie je na konto podstawowe Ośrodka, a dopiero potem do Gminy? Jak wyglądają w takim razie księgowania na rachunku bankowym dodatkowym alimentacyjnych (139-Inne rachunki bankowe), a jak na podstawowym rachunku (130) ? Proszę o pomoc!
u mnie jest oddzielne konto tylko do FA i ZA.
do gminy przelewam bezpośrednio z tego konta.
w polityce rachunkowości mam odpowiedni opis konta 139, że służy w szczególności do ujmowania wpływów od komorników i dłużników oraz okresowych przelewów do budżetu
nigdy nie przepuszczałam wpłat przez konto 130
witam, od niedawna zajmuje sie księgowaniem fa. 17 wrzesnia koleżanka otrzymała zwrot od komornika, podzielilismy go 60,20,20 i zrobilismy przekazania.
wpłata: 130-3 221-6/kontr (nasza gmina)
130-3 221-7/ kontr (obca gmina)
przekazanie: 222-102 130-3 nasza
225-6 130-3 obca
30 wrzesnia przeksiegowalismy cały FA.
A pod koniec grudnia owd zwróciło mi 20 %
i mam watpliwości jak to zaksięgować....
Możę ktoś doświadczony podpowie jak to zaksięgować poprawnie??
prosze