kto kieruje do DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 paź 2008, 21:25

Klient powinien byc umieszczony w DPS, przebywa w miejscowości X , lecz zmaeldowany jest w miejscowości Y , ani Y ani X nie chcą go skierowć do DPS , by płacic , jak wybrnąć z sytuacji , dodam że tam gdzie obecnie przebywa to mieszka u dalszej rodziny która się nim opiekuje w innej gminie niż ta gdzie jest jego pobyt stały.
~joasia

Napisano: 11 paź 2008, 22:05

Organ gminy właściwej w dniu kierowania do dps, czyli tej, w której mieszka klient, a nie jest zameldowany. Miejsce zamieszkania nie zawsze oznacza miejsce zameldowania, a miejsce, w którym osoba przebywa z zamiarem dłuższego pobytu.
Pomijam fakt, że np. klient przybył do innej gminy i od razu złożył wniosek o dps...
~BOB tapicer

Napisano: 11 paź 2008, 22:11

gdyż wtedy traktując klienta, jako że on tam nie zamieszkuje a tylko przebywa, to wtedy gmina właściwa ze względu na miejsce zamieszkania albo na ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały jest obowiązana do zwrotu wydatków gminie, która przyzna a świadczenia w miejscu pobytu.
~BOB tapicer

Napisano: 21 paź 2008, 21:46

moje zdanie jest takie, pracownik socjalny powinien mieć moc prawną.
~Adriano

Napisano: 09 wrz 2009, 14:05

ponownie odświeżam temat gdyż mam dokładnie ten sam przypadek - klient ma u mnie meldunek czasowy natomiast stały meldunek w innej gminie - zrobiłem wywiad i skompletowałem wniosek - co robić??? zakwalifilkować czy przesłać dokumenty do miejsca stałego meldunku????
~Albus

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem