Dlaczego MOPS-y oszukują rodziny osób z DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 08 paź 2008, 15:03

To już zakrawa na paranoję i skandal do potęgi. MOPS-i i DPS-y interpretują prawo wybiórczo i tendencyjnie by wyciągnąć jak największą kasę od rodzin dopłacających do swoich bliskich w DPS! Wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi wciskają lipne interpretacje ludziom myśląc, że ktoś jest głupszy od nich. Przykład - proszę bardzo: Gość ma dalszą rodzinę w DPS-e, ma też rozdzielność majątkową z żoną. DPS przebierał nogami bo dobrać się do kasy jego żony, ale ze względu na wykładnię prawników tam zatrudnionych nie może tego zrobić. Co więc robi ów DPS? Najpierw uznaje faceta jako \"prowadzącego osobne jednoosobowe gospodarstwo domowe\" i zostawia mu 1152 PLN (250% kryterium dochodowego), teraz natomiast przy niezmienionym stanie prawnym DPS dochodzi do wniosku, że skoro facet nadal nie ujawnia dochodów żony (a ma do tego prawo na mocy intercyzy) i nie chce się dać oskubać, należy potraktować go jako osobę w rodzinie i zostawić mu jedynie 877,5 PLN. Czyli jak nie kijem go to pałką !!! Prawo jest więc stosowane w sposób skandaliczny. Upraszczając wg DPS-u: Jeśli facet ma intercyzę - jest uznawany za prowadzącego osobne jednoosobowe gospodarstwo lub też za osobę w rodzinie - czyli jak MOPSowi pasuje i w jakim przypadku więcej od gościa można wyciągnąć! CZY WSZYSCY TAK POSTĘPUJECIE?!
~Jas Fasola

Napisano: 08 paź 2008, 15:11

Drogi Jasiu to cwaniactwo to w dwie strony.A o co chodzi to spytaj wieczorem swego sumienia. Pozdrawiam.
~bas

Napisano: 08 paź 2008, 15:29

Drogi Jasiu, jak Ci się coś nie podoba to się odwołaj do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Masz wszystko napisane w decyzji
~Antek

Napisano: 08 paź 2008, 15:43

A co rozumiesz drogi Jasiu pod określeniem \" dalsza rodzina\", bo według mnie to np. ciocia, a do cioci nie ma obowiązku dopłacania. Chyba, że dla Ciebie \" dalsza rodzina\" to matka lub ojciec, ale to już sprawa Twojego sumienia. Poza tym mylisz pojęcia, zresztą nie Ty pierwszy. DPS nigdy nie miał i nie ma prawa do obciążania rodziny kosztami. Odpłatność ustalają MOPS-y. Jak widać słabo orientujesz się w tej materii. Jedynym Twoim problemem jest tylko to jak wymigać się od płacenia.
Nawet Cię rozumię, gdyż uważam, że nie wszyscy rodzice zasłużyli sobie na to, żeby ich dzieci ponosiły ciężar opieki nad nimi, ale cóż życie jast tak urządzone.
~dorota1

Napisano: 08 paź 2008, 16:27

Dora nie piernicz mi tutaj o sumieniu. Wasze sumienie jako pracowników socjalnych jest i tak już mocno nadszarpnbięte, reputacja zresztą też! Nie gadaj tylko, że jesteście barankami bo w to nikt nie uwierzy. Widać to było w DO \"Radość\" o którym głośno było w mediach. Jeśli generalizujesz to ja równiez. O SKO też mi nie gadajcie, bo jeśli zakładacie z góry, że zrobicie rodzinę w \"CH\" i niech ona udowadnia, że ma rację to nie jesteście tacy święci. DPS-u z MOPS-em nie mieszam, traktuję te instytucje tożsamo, bo dla mnie to ta sama banda. Jeśli nie pierwszy mam z tym kłopot, to może problem jest prawdziwy,co? Widać, że większoąć MOPS-ów okłamuje rodziny i to \"hurtowo\". Znam wasz światek jak własną kieszeń i wiem jakich metod używacie! To jest istne K_U_R_E_S_T_W_O co wyczyniacie z ludźmi. Będę was piętnował ile wlezie bo wiem, że jesteście beznadziejni w tym co czynicie!
~Jas Fasola

Napisano: 08 paź 2008, 21:01

Ty nie jesteś Jaś Fasola, Ty jesteś Fasola Jaś.
~ z ukosa

Napisano: 09 paź 2008, 10:52

Jasiu taki duży z Ciebie chłopczyk, a jeszcze nie wiesz, że media kłamią.... No cóż, jak widać nie ma się własnej opinii na temat, oj nie ma.
Skoro nas tak nie lubisz to po co w ogóle z nami się zadajesz. Omijaj takie instytucje jak MOPS czy DPS z daleka. W końcu jest tyle innych możliwości...wystarczy tylko chcieć i trochę pomyśleć, dodać trochę własnej inwencji i po kłopocie. Ale skoro idzie się na łatwiznę ....Pozdrawiam i \"życzę sukcesów w umilaniu życia pracownikom socjalnym\".
~dorota1

Napisano: 10 paź 2008, 13:23

Jaś Fasola i taxFREE to ta sama osoba. Ten sam ton wypowiedzi, to samo chamstwo, i to samo niedoczytanie przepisów ustawy o pomocy społecznej i kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
~x

Napisano: 10 paź 2008, 16:00

Brawo, ale mamy detektywa na tym forum, jaka wnikliwa analiza wypowiedzi, jak trafne ustalenie profilu osobowościowego, tylko pogratulować. Naprawdę widzę, że \"x\" nie ma nic do roboty w zapyziałym MOPS-ie. Dlatego zapewne jego efekty pracy są takie jak widać we wszystkich tego typu instytucjach. Drogi \"X\" pomyliłeś się, nie jestem tą samą osobą co TaxFREE. Zajmij się lepiej robotą i nie dziw się więcej jak małe dziecko, że nie tylko ja mam o was takie zdanie. A teraz sio do roboty \"socjalu\" !!! PS. I tak wszyscy wiedzą, że znacie się na ustawie o pomocy społecznej jedynie w kontekście rolowania ludzi! No dosyć już, wynocha do roboty, jeszcze jest wiele potrzebujących ludzi, których trzeba oszwabić. <-------->
~Jaś Fasola

Napisano: 10 paź 2008, 20:39

Jasiu, a kiedy byłes się wysikać??? zrób to i idź sapać bo pier....sz bzdury
~leooo

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem