plan wsparcia mieszkańca - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 paź 2008, 13:02

witam
za parę dni zacznę prace jako pracownik socjalny w dps, to moja pierwsza praca w takim miejscu, wczesniej pracowalam w ośrodku readaptacyjnym

pracownik który pracował tam wcześniej olewał totalnie prowadzenie dokumentacji - dlatego juz nie pracuje - i na mnie spadnie jej uzupełnienie
stad moje pytanie do Was o plan wsparcia mieszkańca, który trzeba prowadzić
możecie mi podpowiedzieć co piszecie w takim planie - wiem bardzo mniej więcej jak ułożyć odpowiedni formularz, także każda podpowiedź będzie dla mnie wartościowa...

będę wdzięczna :)

można pisać takze na [email protected]
(jeśli ktoś z Was ma np taki formularz w wersji elektronicznej)
~goska

Napisano: 29 paź 2008, 15:41

Witaj gosia, półtora roku temu zaczynałam prce po takim pracowniku socjanym jak Ty, to co zastałam to nawet nie da sie opisać ....... jeśli chodzi o plany to u nas stworzyliśmy zespół opracowujący i nadzorujący takie plany, w składzie kiero....fizjoterapeutka, psycholog i ja p.s. Formularz jak to nazywasz opracowaliśmy sobie sami, umówiliśmy sie kilka razy z wykładowcą kolegium służb społecznych na tkz.szkolenie, przeszkoliła również nasze panie opiekunki i pielęgniarki. Teraz jesteśmy po kontroli z U.W. i te same panie, które półtora roku temu poleciły nam pania wykładowce powiedziały tym razem,że ta pani to teoretyk i też im sie nie podoba...trzymając nasz formularz w ręku powiedziały, że z pierwszej strony czytając one nie wiedzą z kim maja do czynienia...kurcze trzeba kilku miesięcy żeby osobe poznac! W każdym razie każdy sobie rzepke skrobie...to jest masakra bo tak naprawde nikt nie wie jak powinien wyglądać prawidłowy plan! i zawsze Ci go podważą. najwżniejsze jest by plan pomógł w rozwiązaniu głównego problemu mieszkańca tzn. czy to jest higiena osobista, czy problem izolowania sie, czy nie umijętność ubierania itp. jeśli chodzi o osoby leżące to opieramy swoje plany na rehabilitacji, rewalidacji i utrzymaniu obecnego stanu czyli pilęgnacja przy łózkowa itp. mamy tez kontrakty z mieszkańcami. Plan powinien zawierać główny problem, cele szczegółowe i zadania oraz ocene bieżąca razem z opisem czynności wykonywanych, a podsumowanie (zależy na jaki okres był plan) robi Zespół. spotykamy sie raz w tygodniu. Pozdrawiam
~Sylwia

Napisano: 03 lis 2008, 13:53

ja też mam problemy z tym planem wsparcia.
~edyta

Napisano: 07 lis 2008, 18:29

Sylwia dzięki za odp
pracuje 3 tygodnie i radze sobie dobrze, użyłam wyobraźni jeżeli chodzi o ten plan, także mogę Ci edyta cos opowiedziec
podzieliłam go na parę częsci
1. to taki standardowy arkusz ewidencyjny, a kolejne są dla: terapeuty zajęciowego, pracownika pierwszego kontaktu, pielęgniarki, psychologa i rechabilitanta
pozniej dla mnie str na wnioski i zdiagnozowanie wlasnie tego glownego problemu i kolejna na ulozenie kokkretnego planu
plan zatwierdzila Pani z pcpr, ktora \'opiekuje\' się m.in domem, w ktorym pracuje

pozdrawiam
~goska

Napisano: 07 lis 2008, 18:36

a po co tutaj Pani z PCPR. Nie prościej gdyby zatwierdzał dyrektor?
~dorota1

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x