kto podpisuje wywiad przy Specjalnym Zasiłku opiekunczym

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
Awatar użytkownika
ludek
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: kto podpisuje wywiad przy Specjalnym Zasiłku opiekunczym

Post autor: ludek »

Wywiad przeprowadza pracownik socjalny z gminy własciwej dla miejsca zamieszkania osoby wymagającej opieki. Najczęściej to ta sama gmina co i wnioskodawcy, więc wtedy będzie to pracownik z ośrodka w którym złożono wniosek.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Post autor: Krzysztof »

ludek pisze:Wywiad przeprowadza pracownik socjalny z gminy własciwej dla miejsca zamieszkania osoby wymagającej opieki. Najczęściej to ta sama gmina co i wnioskodawcy, więc wtedy będzie to pracownik z ośrodka w którym złożono wniosek.
Dziękuję
A na pytanie pomocnicze też zechcesz odpowiedzieć ?
Czy ten wywiad winien być zlecony poprzez odpowiedni wniosek np. kierownika OPS ?
Pamiętasz może w innym temacie opisałem sytuacje, że opiekun stara się o świadczenie mając zasiłek. Organ w czasie prowadzenia pierwszego postępowania (dotyczy ŚP) nie wykonał wydaje się obowiązkowego w tej sytuacji wywiadu środowiskowego, sprawa po odmowie przyznania ŚP trafiła do SKO, a organ odwoławczy dał ją do ponownego rozpatrzenia i dopiero wówczas nie mając już możliwości wykazać żadnych negatywnych przesłanek, OPS wpadł na znakomity pomysł z wykonaniem wywiadu.
Ponieważ wywiad moim zdaniem przeprowadzony został niewłaściwie to stąd moje pytania. Przepisy ustawy o pomocy społecznej i ustawy o świadczeniach, które dotyczą wywiadu przeanalizowałem łącznie z Rozporządzeniem o wywiadzie środowiskowym dlatego mam taką ocenę wywiadu, ale jak to wszystko wygląda w praktyce to Wy najlepiej wiecie.

Czy ten wywiad winien być zlecony poprzez odpowiedni wniosek np. kierownika OPS ? Czy wystarczy, że inspektorowi coś przyjdzie na myśl i pójdzie na wywiad bez przepisowego zlecenia takiego wywiadu przez organ lub osobę władną podjęcia takiej decyzji ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

U mnie każdy wniosek o przeprowadzenie wywiadu jest pisemnie sporządzany, podpisywany przez kierownika i dołączony do akt sprawy. Pismo jest adresowane do właściwego dyrektora OPS.
ODPOWIEDZ