kto podpisuje wywiad przy Specjalnym Zasiłku opiekunczym
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: kto podpisuje wywiad przy Specjalnym Zasiłku opiekunczym
Wywiad przeprowadza pracownik socjalny z gminy własciwej dla miejsca zamieszkania osoby wymagającej opieki. Najczęściej to ta sama gmina co i wnioskodawcy, więc wtedy będzie to pracownik z ośrodka w którym złożono wniosek.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
Dziękujęludek pisze:Wywiad przeprowadza pracownik socjalny z gminy własciwej dla miejsca zamieszkania osoby wymagającej opieki. Najczęściej to ta sama gmina co i wnioskodawcy, więc wtedy będzie to pracownik z ośrodka w którym złożono wniosek.
A na pytanie pomocnicze też zechcesz odpowiedzieć ?
Czy ten wywiad winien być zlecony poprzez odpowiedni wniosek np. kierownika OPS ?
Pamiętasz może w innym temacie opisałem sytuacje, że opiekun stara się o świadczenie mając zasiłek. Organ w czasie prowadzenia pierwszego postępowania (dotyczy ŚP) nie wykonał wydaje się obowiązkowego w tej sytuacji wywiadu środowiskowego, sprawa po odmowie przyznania ŚP trafiła do SKO, a organ odwoławczy dał ją do ponownego rozpatrzenia i dopiero wówczas nie mając już możliwości wykazać żadnych negatywnych przesłanek, OPS wpadł na znakomity pomysł z wykonaniem wywiadu.
Ponieważ wywiad moim zdaniem przeprowadzony został niewłaściwie to stąd moje pytania. Przepisy ustawy o pomocy społecznej i ustawy o świadczeniach, które dotyczą wywiadu przeanalizowałem łącznie z Rozporządzeniem o wywiadzie środowiskowym dlatego mam taką ocenę wywiadu, ale jak to wszystko wygląda w praktyce to Wy najlepiej wiecie.
Czy ten wywiad winien być zlecony poprzez odpowiedni wniosek np. kierownika OPS ? Czy wystarczy, że inspektorowi coś przyjdzie na myśl i pójdzie na wywiad bez przepisowego zlecenia takiego wywiadu przez organ lub osobę władną podjęcia takiej decyzji ?
-----------
Krzysztof
Krzysztof

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
U mnie każdy wniosek o przeprowadzenie wywiadu jest pisemnie sporządzany, podpisywany przez kierownika i dołączony do akt sprawy. Pismo jest adresowane do właściwego dyrektora OPS.
Oprócz kto podpisuje wywiad przy Specjalnym Zasiłku opiekunczym - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zmiana składu rodziny w trwaj.ącym okresie zasiłkowym
przejście z szo na świadczenie pielegnacyjne
jak to jest w sprawozdaniach - zwroty
Potrącenie nienaleznie pobranych z odsetkami - sprawozdanie
Co dzieje się z pieniędzmi należnymi świadczeniobiorcy
jaką kwotę wypłacić rodzicielskiego
SZO, wniosek na ŚP z kancelarii prawnej, SkO do ponownego ro
zaległa składka społeczna zdo
Świadczenie pielęgnacyjne trudna sprawa
Wniosek o Rodzicielskie u nas a wcześniej praca za granicą.
dochód uzyskiwany za parę dni w tygodniu umowy z przerwami
świadczenie rodzicielskie a CIS
matka na 2 dzieci ojciec na troje-może tak być?
składka na ubezpieczenie społeczne
Wniosek na becikowe przez PIU jak odpowiedziec
świadczenie rodzicielskie co zrobić z wnioskiem