proszę podpowiedzcie mi bo jestem nowa na DM
Czy jeżeli tytuł własności domu jest na ojca to syn może być wnioskodawcą. Dodam, że syn mieszka z ojcem i sprawuje nad nim opiekę (pobiera zasiłek dla opiekuna)
Najlepiej niech ojciec podpisuje, a syn nosi.
Jeśli ojciec nie jest w stanie podpisywać, to wypada uznać wniosek z podpisem syna.
Czy syn może składać w każdych warunkach, nie umiem w tej chwili powiedzieć.
Dla spokoju można alternatywnie pomyśleć o jakiejś umowie między synem i ojcem, ale to nieco inna bajka.
oj bezduszne urzędasy.... puki ojciec żyje a syn sprawuje nad nim opiekę może w jego imieniu i na rzecz go reprezentować ...... bo jest coś takiego jak pełnomocnictwo i w naszym przypadku nie musi ono być notarialne
A to jasne,że można załatwiać sprawy w czyimś imieniu , o ile ma się umocowanie prawne do wykonywania czynności w imieniu drugiej osoby.... czyli PEŁNOMOCNICTWO.
W pytaniu chodziło o to czy może składać wniosek syn , który nie jest włascicielem. Ano, nie może ,chyba że posiada pełnomocnictwo - to wtedy może.
Nie tyle zmienił co zamienił.
No, chyba że przekona urzędnika, iż ojciec nie daje rady i on za niego musi wszystko. Zalecane wyżej pełnomocnictwo nawet nie byłoby konieczne. Taki dokument jest co prawda dobry w każdej sytuacji, ale mogę sobie wyobrazić przymuszające do zadziałania bez niego.