Gmina przelewa na konto GOPS czy OPS środki na wydatki to GOPS przelewa dochody do gminy. Nie rozumiem więc tego księgowania u Ciebie wpłaty przez gminę do Ciebie dochodów.
Gops otrzymuje wpłatę od komornika następnie odprowadza do gminy całe 100% paragraf 0980
potem gmina przekazuje do GOPS dochody własne czyli 40% FA i 50% ZA
i GOPS zwraca do Gminy z paragrafem 2360
U nas dochody z funduszu alimentacyjnego, odsetki Fa, zaliczka alimentacyjna, wpływy ze specjalistycznych usług opiekuńczych są wykazywane tylko w Rb 27 ZZ i tym sprawozdaniem przeksięgowuję te dochody z konta 222. FA z § 0980. Nie ma problemu w UG. Natomiast nienależnie pobrane świadczenia z lat ubiegłych są wykazywane w spr. Rb 27 S a w UG jako wydatki w RB 28 S
...był z tym bałagan, jest i będzie. Namieszało RIO z MF gdyż nie potrafią uporządkować klasyfikacji budżetowej. A i swoje 5 groszy dorzuca wojewoda i MRPIPS.
Sami to musicie uporządkować w polityce rachunkowości. Sugeruje dostosować się do aktyalnego rozporządzenia o sprawozdawczości. Z niego wynika jaki paragraf ma być na zadania zlecone.
Nikt tego za Was nie ureguluje.
Jaki bajzel był za poprzedniej władzy taki jest za obecnej.
A ja jestem nowa i dostałam do ksiegowania od skarbnik w grudniu fundusz alim.i robię tak jak ona do tej Pory: wpływ da 139/221 40%gmina,139/240 60% BP I MAM ANALITYKE DO KONTA 240 na % i należność główna,potem oddaje do gminy te 40% 760/139 i do BP 229/139, czy tak jest prawidłowo???A w ogóle to wyjaśni mi ktoś jak zrobic mam Rb27ZZ???nigdy nie robiłam.. .plisss mądre główki
W opisie Rb-27ZZ czytamy:
§ 5. Sprawozdanie jednostkowe sporządza się zgodnie z treścią formularza w szczegółowości: dział, rozdział, paragraf określający źródło powstania dochodów;
-----------------
Po to wprowadzono §098 żeby wyodrębnić dochody FA-DA, więc należy go stosować w OPS - w miejscu ich pobierania .
§ 236 - paragraf zbiorczy stosowany jest w planie dochodów JST i w OPS dochody w tym paragrafie nie są wykazywane.