Kto wypłaca świadczenia przy wyłączeniu organu? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 paź 2017, 10:16

Zgodnie z orzeczeniem SKO przesłaliśmy wniosek naszego wójta (który mieszka w naszej gminie) do sąsiedniej gminy. Wydali decyzję i przesłali do nas z zapisem, że świadczenie wypłacane będzie przez nas, Czy to prawidłowo? Kto powinien wypłacać w takim przypadku? Dodam, że w minionym okresie też wydawali decyzję dla naszego wójta i wypłacali a teraz żebyśmy my płacili.
Pitero
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2017, 11:03

Niestety SKO dają plamę w tych przypadkach (jak i w innych, ale nie o tym mowa). SKO powinno jasno określić co INNA gmina ma zrobić, np. rozpatrzeć wniosek i wydać decyzję, koniec i kropka, pieniądze powinien wypłacać organ właściwy. No bo ;) jakby Wójt sobie zażyczył gotówkę to przecież nie jeździłby do gminy sąsiedniej miesiąc w miesiąc. Pieniądze i tak idą z jednego wora, co za różnica kto wypłaca.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2017, 11:32

SKO w postanowieniu napisało, że "wyznaczyć tamtą gminę JAKO ORGAN WŁAŚCIWY do załatwienia wniosku pani Wójt dot. ustalenia pr. do św. wych..."
Wg mnie skoro nasz wojt podlega wyłączeniu jako organ właściwy i wyznaczony jest tamten to my przestajemy być organem właściwym do ustalenia i wypłacania.
Co ciekawe na miniony też oni ustalali decyzją św. wych. dla naszego wójta i wypłacali świadczenia a teraz tak napisali. Zdaje się, że nic się nie zmieniło w tym zakresie w przep. Z tego co wiem tam pracownik się zmienił od sierpnia i może dlatego taka zmiana..
Pitero
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 9:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2017, 12:12

ja na szczęście mam: " orzec o wyłączeniu Wójta ... od rozpoznania wniosku Pana... i wyznaczyć Wójta ... do rozpoznania sprawy"

Więc wydam decyzję i wyślę im celem wypłaty, mimo, że rok temu ja wypłacałam
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x