Kto z Was (w sensie OPS) przystąpił do PAI? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 12 maja 2015, 14:23

PUP chce przystąpić, tj. wejść z nami- OPS we współpracę w zakresie Programu Aktywizacja i Integracja, czyli w skrócie PAI i w ramach tego realizować program prac społecznie użytecznych. Jestem nowym kierownikiem i chcę też ambitnie przystąpić do nowych zadań, ale nie chciałabym, aby w ramach tego partnerstwa (PAI jest partnerstwem zadaniowym) brać na swoje barki za wiele zadań, tj, chodzi oczywiście o to, aby nie wyręczać UP, ale postawić na współpracę. W ramach tego zadania mamy realizować prace społecznie użyteczne. Mamy grupę 10 osób z tzw. modelu III, tj, bezrobotnych oddalonych- są już wybrani, bo zadania w tym zakresie rozpoczął poprzedni kierownik. Problem polega też na tym że PUP może od nas oczekiwać, że my będziemy w jakiś sposób organizować zajęcia dla tych ludzi (nie wiem motywować itp. organizować grupy wsparcia, jakiesś poradnictwo specjalistyczne). Raczej nie będą tego robić moi pracownicy, bo nie mają uprawnień ani też nie widzę wśród załogi osoby, która mogłaby prowadzić takie zajęcia przed grupą. Jak to "ugryźć"? Czy ktoś z Was już coś takiego realizował?
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 12 maja 2015, 15:02

Nasz MOPR realizuje PAI, ale większość zadań do wykonania spoczywa na powołanym w naszym ośrodku zespole. UP deklaruje współpracę, jak dotychczas jest ona znikoma. Pracujemy z grupą 12 bezrobotnych z III modelu.
Jaskółka

Napisano: 12 maja 2015, 15:04

Robiliśmy. Koszmar, wszystko spadło na nas. Oczywiście, że musicie zapewnić zajęcia i dać specjalistów, którzy przeprowadzą odpowiednie zajęcia społeczne w ramach PAI.
betta27

Napisano: 12 maja 2015, 15:10

W linku poniżej są wytyczne dotyczące realizacji Programu, w których jasno opisano kto i za co odpowiada i niestety ops, a dokładniej to gmina musi zorganizaować kase na aktywizcję społeczną uczestników. Rola PUP ogranicza się do dania kasy z Funduszu Pracy na prace społęcznie uzyteczne i to jeszcze w okreslonej nie 100% wysokości.
https://www.mcps-efs.nazwa.pl/upload/Fil ... tyczne.pdf
socjalna_ops

Napisano: 12 maja 2015, 15:12

Jestem w PAI- natomiast w trakcie rozmów wstępnych zgodziłam sie / zaproponowałam ze swojej strony : zorganizowanie sali konferencyjnej, sporządzenie listy osób z III profilu, objęcie ich kontraktem, praca bieżąca, motywacja. Szkolenie specjalistyczne ( część warsztatowa) prowadzi firma zewnętrzna- ale to już załatwiał PUP, pomimo, iż ja kadrę szkoleniową posiadam. ( nie opłaca się obciążać swoich ludzi) . Prace społecznie użyteczne koordynuje Urząd gminy- nie OPS, ale brałam udział w układaniu harmonogramu - czyli na dwa tygodnie wysłałam sprzątaczkę na urlop a prace porządkowe zlecę uczestnikom kursu. Mamy 80 godzin miesięcznie- 40 to warsztaty a 40 prace społecznie użyteczne. Mija drugi tydzień projektu. Są zadowoleni, choć pieniądze za prace s-użyteczne słabe. Ale nie taki jest PAI- dać kasę - nie? Ale wszelką papierologię ( porozumienie itd ) podpisują ze mną .( coś ze dwa dokumenty z burmistrzem). PAI- leży w interesie PUP- i oni to wiedzą- ale ja nie żałuję...niektórym warto pomóc ( instytucji )
emilka.

Napisano: 12 maja 2015, 15:19

Jaskółka pisze:Nasz MOPR realizuje PAI, ale większość zadań do wykonania spoczywa na powołanym w naszym ośrodku zespole. UP deklaruje współpracę, jak dotychczas jest ona znikoma. Pracujemy z grupą 12 bezrobotnych z III modelu.
Rozumiem, że powołaliście zespół z załogi .Ile jest u was pracowników? Ja mam tylko 12 pracowników, którzy i tak sa już obciążeni pracą, poza tym nie każdy pracownik (nawet mający surowego dyrektora) czuje się na siłach, aby prowadzić jakieś zajęcia, prelekcje motywujące, zresztą chyba i tak by nie mogli, bo nie mają uprawnień. Chciałabym przystąpić, ale żeby to miało ręce i nogi. Czekam jeszcze na dalsze uwagi od Państwa.
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2015, 10:29

A nasz Ośrodek przystąpił do PAI, ale do II modelu tzn. że my organizujemy prace społecznie użyteczne, a PUP organizuje w porozumieniu z firmą zewnętrzną część teoretyczną.
sylwjja

Napisano: 13 maja 2015, 14:06

sylwjja pisze:A nasz Ośrodek przystąpił do PAI, ale do II modelu tzn. że my organizujemy prace społecznie użyteczne, a PUP organizuje w porozumieniu z firmą zewnętrzną część teoretyczną.
U nas podobnie - my tylko prace społecznie użyteczne (czyli aktywizację zawodową), reszta PUP (integracja).
My wypłacaliśmy świadczenia z tyt. prac społecznie użytecznych, po czym PUP nam 60% kosztów refundował.
To my wskazywaliśmy osoby do PAI, oczywiście z grona bezrobotnych z III profilu i jednocześnie korzystających z pomocy społecznej.
armin

Napisano: 14 maja 2015, 9:14

Słuchajcie, a te prace społecznie użyteczne to są do 10 godzin tygodniowo,a te zajęcia w ramach integracji też do 10 godzin tygodniowo. UP MA doradcę zawodowego, ja psychologa, prawnika, osobę- terapeutę uzależnień, które te zajęcia poprowadzą- rozumiem, że w sumie ilość godzin ma dać 10 tygodniowo tych zajęć. Tak? UP mów mi, że nie musi być cateringu w sensie ciepłego posiłku na zajęciach, ale jakieś suche ciastka paluszki, kawa, herbata to muszę chyba zapewnić. Czekam na wasze zdania poparte doświadczeniem i opinie
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2015, 13:59

Niech mi ktoś z Was, kto realizował prace społecznie użyteczne w PAI napisze, ale tak jak krowie na rowie, jak od strony technicznej wygląda wypłata świadczeń dla uczestników? Wydajemy im jakieś decyzje? na jakiej podstawie mają w kasie odbierać pieniądze? Nigdy tego nasz ops nie robił, ale zarządzający wymyślili ze mamy w to wejść. W PUPie osoba odpowiedzialna jakoś mało się orientuje, a i my jako pracownicy tez jesteśmy zieloni. OPS ma ogarnąć od strony organizacyjnej i prace i aktywizację społeczną. Rola PUPu ograniczy się jedynie do skierowania bezrobotnych z listy od nas i potem do przekazania nam refundacji. Masakra!!!

Pomocy!!! Pomóżcie bardziej doświadczeni w tym zakresie :)
socjalna_pai

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x