którą decyzję - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 07 mar 2017, 16:16

ja też robię jak gość, nawet nie zastanawiałam się że może być inaczej
zuza7

Napisano: 07 mar 2017, 17:09

Ja też robię jak Gość. Uważam, że tak jest prościej np. przy uzyskaniu dochodu. Zmieniam decyzję na podstawie art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Jolajolajola

Napisano: 08 mar 2017, 8:38

też robię poprzez zmianę decyzji. Na szkoleniu mówili że tak można.
Pegii

Napisano: 08 mar 2017, 10:47

No to robicie źle i I hope so, że was ktoś szybko naprostuje. Decyzję można zmienić tylko w takim zakresie jaki w tej decyzji był od początku zawarty. Nie można pierwotnej decyzji zmienić przez dopisanie do niej kliku świadczeń albo nowego dziecka których pierwotny wniosek nie obejmował. Bo decyzja musi zawsze odpowiadać temu co jest we wniosku. To jest elementarz postępowania administracyjnego, ktoś kto twierdzi inaczej po prostu kompletnie nie rozumie prawa.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 10:52

Gość pisze:przecież nowy wniosek to wnioskowanie zmian w ZR
Nie. Nowy wniosek dotyczy przyznania odrębnego świadczenia (dodatki są odrębnymi świadczeniami - art. 2 Ustawy), a nie zmiany w już przyznanym zasiłku. Jedyne zmiany dotyczące już przyznanych świadczeń mogą wynikać ze zmiany okresu przyznania, np. KiR w związku z nowym orzeczeniem - i takich zmiany można dokonać z urzędu, ale zawsze poprzez zmianę pierwotnej decyzji która ustala prawo do tych świadczeń.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 08 mar 2017, 11:27

ja robię zmianą i na pocieszenie dla tych co też tak robią powiem, że niedawno mialam kontrolę z UW i poruszałam ten temat ...
uzyskałam informację że obie formy (zmiana czy przyznanie odrębną decyzją) są prawidłowe
gośc

Napisano: 08 mar 2017, 12:13

Ja też zmianą to robię. Kontrola była 1,5 roku temu i nikt nie zarzucił mi (naprostował ;) że to robione jest źle, więc ??
e-ch

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem