Którą decyzję zmieniamy w kolejnej decyzji zmieniającej? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 wrz 2017, 11:44

Dzień dobry. Z panem kierownikiem mieliśmy rozmowę odnośnie tego, którą decyzję zmieniam w kolejnej decyzji zmieniającej: pierwotną, czy zmieniającą? I dlaczego akurat tą? Jest to jakoś prawnie uregulowane? Dzwoniłam do kilku ośrodków i każdy robi inaczej, ale nikt nie potrafi uzasadnić dlaczego tak. Bardzo proszę o pomoc.
britney117
Praktykant
Od: 18 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 wrz 2017, 11:54

W naszym ośrodku też był ten problem i nie każdy pracownik zgadzał się z tym czy zmieniać ostatnią czy pierwotną - musiałem się kontaktować z radcą prawnym w tej kwestii. Ogólnie uzyskałem informację, iż powinno się zmieniać decyzję pierwotną (tą pierwszą). Spytałem - dlaczego? Jasnej odpowiedzi nie uzyskałem, tylko coś w stylu, że to tą decyzją osobie przyznaliśmy świadczenie. Ostatecznie stanęło na tym, że zmieniamy pierwotną, ale możemy dodać sobie, że była ostatnio zmieniona decyzją nr xxx

W systemie zawsze wykonujemy "zmiana w całości" - tutaj też się zastanawiałem, czy dobrze to jest robione w systemie, ale to już inna sprawa.

Jednak odnosząc się do decyzji zawsze piszemy np. zmienić Pani ......., zam. ......., decyzję xxxxx z dnia xxxxx ostatnio zmienioną decyzją nr xxxx z dnia xxx przyznającą świadczenie, w ten sposób, że:.

A jak to jest w waszych OPS?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2017, 12:03

britney117 pisze:Dzień dobry. Z panem kierownikiem mieliśmy rozmowę odnośnie tego, którą decyzję zmieniam w kolejnej decyzji zmieniającej: pierwotną, czy zmieniającą? I dlaczego akurat tą? Jest to jakoś prawnie uregulowane? Dzwoniłam do kilku ośrodków i każdy robi inaczej, ale nikt nie potrafi uzasadnić dlaczego tak. Bardzo proszę o pomoc.

Jeżeli decyzję pierwotną nazwijmy to decyzję nr 1 zmieniamy decyzją numer 2 to tak naprawdę dokonaliśmy zmiany decyzji numer 1 i to ta decyzja jest obowiązującą, jeżeli więc chcemy dalej dokonać jakiś zmian to dalej zmieniamy decyzję numer 1 wydając decyzję numer 3 oczywiście w treści sentencji możemy dla porządku zaznaczyć, że była ona zmieniana decyzją numer 2
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 04 wrz 2017, 12:11

My zmieniamy decyzję pierwotną i piszemy "wraz z decyzjami zmieniającymi"...

Tu ciekawy artykuł:
https://kancelaria-fk.pl/zmiana-wysokosc ... u-stalego/
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51

Napisano: 04 wrz 2017, 13:32

Bardzo dziękuję za odpowiedzi
britney117
Praktykant
Od: 18 maja 2017, 10:07

Napisano: 05 wrz 2017, 10:12

My też piszemy : zmieniam decyzje nr ..... , ostatnio zmienioną decyzją nr ......
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 05 wrz 2017, 16:49

U nas ZAWSZE odnosimy się do decyzji pierwotnej.

Nigdy nie zmieniamy decyzji zmieniających. Sprawa ta konsultowana była z naszym radcą prawnym.

https://www.panisocjalna.blogspot.com
Pani socjalna
Praktykant
Od: 31 sie 2017, 17:30
Zajmuję się: Dział Pomocy Środowiskowej

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x