Napisano: 18 lut 2011, 0:20
Witam. Mam prośbę i proszę o poradę. Jestem od 2008 roku, sądownie ustanowionym kuratorem dla swojej mamy, osoby przebywającej w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Szpitalu dla Nerwowo i Psychicznie Chorych.Mam prowadzić wszystkie sprawy mamy oraz składać corocznie sprawozdania finansowe z sytuacji mamy.Cała emerytura mamy wpływa na konto szpitala. Za pobyt ZOL pobiera 70% emerytury, 30% pozostaje na ich koncie niby do dyspozycji kuratora. Do tej pory wypłaty były z problemami, ale były.W tym roku szpital odmawia wypłaty pieniędzy z puli 30%.Czy ma takie prawo? Nadmieniam, że szpital nie posiada żadnego regulaminu wypłat pieniędzy dla kuratora. Moja mama jest właścicielką domu, który wymaga pewnych opłat na jego utrzymanie. Czy można zwrócić się do ZUS aby na konto ZOL-u przelewał 70%,a pozostałe na konto kuratora? Kiedy ZOL potrzebuje dodatkowych pieniędzy np. na dożywianie czy ręczniki zawsze podpisuję dodatkowe stałe zlecenia wypłaty z tej puli 30%. Jak mam się rozliczać z sądem, kiedy ZOL nigdy nie udostępnił kuratorowi rozliczeń pieniędzy z puli 30%?