odpłatność za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 lut 2011, 13:37

Została wystawiona decyzja na odpłatność klienta umiszczonego w DPS , który jest ubezwłasnowolniony. Opiekun prawny tej osoby nie zgadza się z tą decyzją, uważa, że kwota jest zawyżona i złożył odowłaie do SKO. Czy DPS może żadać ponoszenia odpłatności w kwocie ustalonej w tej decyzji czy musi czekać na rozstrzygnięcie przez SKO?
~Jowita

Napisano: 15 lut 2011, 13:40

jeżeli decyzja nie jest prawomocna i został zachowany termin do odwołania to sorki ale trzeba czekać!!!
~Daytek

Napisano: 15 lut 2011, 14:17

Kwota odpłatności za pobyt w DPS jest ustalana napodstawie faktycznych kosztów utrzymania mieszkańca.Moze to być kwota np.2.100,2.300 itd. potencjalny kandydat wpłaca 70% swojego świadczenia,pozostałą kwotę dopłaca osrodek pomocy społeczej.Kwoty miesięcznej odpłatności ogłaszane są w Dzienniku Urzędowym danego województwa.Prowadzone są dwie formy odpłatności na tzw. nowych i starych zasadach.
~Ryś

Napisano: 15 lut 2011, 14:26

Ja to wiem Ryś , tylko pytałam o wykonanie tej decyzji.
~Jowita

Napisano: 15 lut 2011, 16:09

Witam! Ja natomiast mam pytania. Z końcem ub. roku wiele DPS osiągnęło tzw. standard. Ustalono również miesięczne koszty utrzymania mieszkańca, które są zdecydowanie wyższe od dotychczasowych. Pomimo standardu, opłaty za pobyt w tych DPS nadal są zróżnicowane. Część mieszkańców płaci wg starych zasad, a przyjęci po 1 stycznia 2004 r. opłacają wg przepisów nowych, a w praktyce to też wg starych, ponieważ rodziny skutecznie uchylają się od wszelkich dopłat, które przewiduje ustawa o pomocy społecznej. Tylko wyjątki dopłacają pewne kwoty do obecnych kosztów utrzymania.
Napiszcie zatem jak wyglądają opłaty w DPS podległych Wam i mających standard?
Jeżeli zostali zrównani w opłatach starzy i nowi, to na podstawie jakich przepisów?
Co z tymi mieszkańcami, którzy opłacają za pobyt w wysokości 200% kwoty kryterium dochodowego dla osoby samotnie gospodarującej - obecnie 954 zł.?
Mówi się i pisze w mediach, iż zrównanie opłat za pobyt ma nastąpić dopiero po uchwaleniu nowej ustawy o pomocy społecznej lub nowych rozporządzeń w tym względzie. Może macie informacje na ten temat, napiszcie? Pozdrawiam.
~Władek

Napisano: 15 lut 2011, 21:17

Decyzja o odpłatności w DPS w ręku Boga i SKO .ale wydaje mi się ,że kwota odpłatności nie zostanie podważona.
~Ryś

Napisano: 16 lut 2011, 10:57

Nie chodzi o to czy zostanie podważona czy nie , ale chodzi o ważność decyzji skoro sprawa jest w toku.
~Jowita

Napisano: 23 lut 2011, 20:35

My mamy stardardy i nie ma granicy 954 bo na starych zasadach płacą 70% dochodu. a mówi o tym,art.87 ust. 8 \" osoby skierowane przed 1 stycznia 2004r ponosza odpłatność na dotychczasowych zasadach\" a dotychczasowe zasady mówią,że Opłata, o której mowa w ust 1pkt1-3 , zostaje podwyższona do pełnego kosztu utrzymania, nie więcej jednak niż 70% dochodu osoby .... po osiagnięciu przez dom standardu, zgodnie z art.20ust 2 ustawy o pomocy społecznej z 29 listopada 1990. Polska to taki dziwny kraj gdzie obowiązuje to co nieobowiązuje . My tak mamy i jest dobrze i myślę że sprawiedliwie dla Mieszkańców każdy płaci 70%.
~pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x