kurator w procedurze - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 13 lip 2015, 18:58

eewwcia to może przypomnij sobie lub odszukaj "któreś tam" rozporządzenie MS, na jakie się powołujesz.
dmm

Napisano: 13 lip 2015, 20:32

chodziło jej o par.20. pkt 1 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Ministra Spraw. z 26.II. 2013 roku.
Z przepisów nie wynika wprost , że ma obowiązek uczestniczyć w GR. W przypadku orzeczonego dozoru w zw. z przemocą w rodzinie podejmuje / ma obowiązek współpracowac z instytucjami zaj. się pomocą osbom pokrzywdzonym.
Wiesz eewcia dobrze by było ;) -Natmiast uwierz mi, że jeśli przyjedzie on do OPS, poza GR i ZI- i na podstawie art. 8 ust.5 ustawy o kuratorach z 2001 zażąda informacji o kliencie- dasz mu . I na tym ewentualnie może skonczyć się jego szeroko pojęty obowiązek.
Propozuję poszanować sobie relacje z kuratorami. Nic nie muszą.
Emilka.

Napisano: 14 lip 2015, 8:48

Jak przyjedzie poza grupą roboczą ZI to mu odmówię udzielenia informacji powołując się na poufność danych zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu przemocy. WIęc niech kuratorzy poszanuję też naszą pracę. Informacji mogę udzielić poza GR/ZI jedynie na pisemny wniosek Sądu. Dziękuję.
kammila

Napisano: 14 lip 2015, 19:54

Powodzenia w takim razie. On działa z ramienia Sądu, więc jesli trzeba będzie papier to ci go przyniesie, przeskanuje lub przefaksuje.
Emilka.

Napisano: 15 lip 2015, 10:28

Jakiekolwiek informacje ustne Sąd jest władny wyciągnąć ze mnie jedynie jak powoła mnie na świadka w jakiejś konkretnej sprawie. O przesłanie dokumentacji już niestety musi wysłać odpowiedni wniosek na piśmie. Kurator ode mnie się nic nie dowie o ile nie został powołany do grupy roboczej. Kropka.

Ps. I tak - miałam już takie przypadki.
kammila

Napisano: 15 lip 2015, 11:06

kamilla dzięki za podpowiedz,
lolka 27

Napisano: 18 lip 2015, 23:45

Dla jednych małoznaczące słowa a dla innych szereg wątpliwych spraw na głowe.... jeśli pada pytania to najlepiej byłoby na nie odpowiedzieć i rozwlekac się w małoistotnych wywodach każdy z nas pracując w obszarze społecznym w jakimkolwiek stopniu nie ważne czy pracuje w sektorze pomocy społecznej, kurateli sądowej czy też policji itd. realizując zadania na rzecz p/ przemocy nie powinien doszukiwać się przepisów uchulających go od tej pracy tylko czynnie się w nią zaangażować:0 takie jest moje zdanie. a co do zadań jakie należa do członków grupy roboczej to myśle nie sa one zbyt skomplikowane i możliwe do wykonania dla każdego..
junior

Napisano: 25 lip 2015, 11:40

no proszę.
aksjdjk

Napisano: 16 wrz 2015, 20:14

Nie ma potrzeby zawierania porozumień z sądem. Przeczytajcie dokładnie art. 9 a.
Takie jest również stanowisko Ministra Sprawiedliwości
iniatura

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x