kwestia dochodu . pilne - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 paź 2016, 14:07

Witam,
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu sprawy bo myślę i myślę i co chwila inaczej mi wychodzi moje myślenie:/
Dałam pani decyzję odmowna, i oczywiście Pani sie odwołała. SKO uchyliło do ponownego rozpatrzenia...
wniosek na 500+ na pierwsze dziecko.
3 osoby w rodzinie.
Mama ma dochód utracony, ponieważ zamknęła działalność.
A teraz dochody tatusia.... :0
w weryfikacji wyszło że Pan ma miał za rok 2014 34 617,08 zł brutto
Podatek należny 250,00
i teraz z ZUS dwóch płatników składek
składki z tytułu emerytury - 3063,68 zł
oraz z tytułu pow. działalności - 3244,80
w dodatku działalność jest zawieszona. Pan przedstawił mi swój pit za 2014 r i tak są wyszczególnione dochody z tytułu emerytury. tj. 34 040,46 zł
i z tytułu działalności 576,62zł
do obliczenia dochodu jest brany tylko dochód pana.
Proszę o podpowiedź jak obliczyć dochód Pana. Na początku dałam decyzję odmowna ponieważ uważam że skoro składki na działalność przewyższyły z niej dochód to tego nie mam . z emerytury odjęłam podatek należny i zdrowotna i wyskakuje mi przekroczony dochód...
Pani wnioskodawczyni nie mogła się pogodzić z tym i się odwołała a cudowne sko dało do ponownego rozpatrzenia, na dodatek zamiast uczepić się liczenia dochodu, uczepili się ze mialam słabe uzasadnienie.... i teraz nie wim czy dobrze obliczyłam dochody rodziny... prosze o pomoc
ocka
Stażysta
Od: 08 sty 2016, 12:27
Zajmuję się: Referent

Napisano: 12 paź 2016, 14:15

policzyłabym tak jak liczyłaś Ty.
Skoro jest przekroczenie to co poradzisz??
Same dochody z emerytury to przekroczenie.
inga1

Napisano: 12 paź 2016, 14:43

NIE ROZUMIEM CO MOGŁAŚ ZROBIĆ ŹLE , POLICZYŁAM I MI TEŻ WYCHODZI ŻE DOCHÓD PRZEKRACZA.
magda33
Referent
Od: 12 lip 2016, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2016, 14:56

Pani się odwołała, powołują c się ze źle liczymy dochodu itd. nie mogła zrozumieć dlaczego nie odliczam składek zdrowotnych z działalności.
a SKO napisało, że " odwołania jest uzasadnione, jednak z przyczyn innych niż w nim wskazane.. " i oczywiście przecytowali całą ustawę na 3 kartkach A4 , że źle pani to uzasadniłam itd.
A ja już zgłupiała, bo rozpatrzam jeszcze raz wniosek i miałam wątpliwości...
Bo jeszcze jeden mam problem.
Jak w signity wprowadzam dochody jako jeden załącznik , ale rozdzielam je na dochód z działalności i dochod z emerytury to tu zon - rodzinie wychodzi dochód 779 zł na osobę.
A jak rozdzielam na dwa osobne załączniki to wtedy liczy że przekroczenie...

uważacie że powinnam to wprowadzić jako dwa osobne załaczniki??
?
ocka
Stażysta

Napisano: 12 paź 2016, 15:05

ocka pisze:Pani się odwołała, powołują c się ze źle liczymy dochodu itd. nie mogła zrozumieć dlaczego nie odliczam składek zdrowotnych z działalności.
a SKO napisało, że " odwołania jest uzasadnione, jednak z przyczyn innych niż w nim wskazane.. " i oczywiście przecytowali całą ustawę na 3 kartkach A4 , że źle pani to uzasadniłam itd.
A ja już zgłupiała, bo rozpatrzam jeszcze raz wniosek i miałam wątpliwości...
Bo jeszcze jeden mam problem.
Jak w signity wprowadzam dochody jako jeden załącznik , ale rozdzielam je na dochód z działalności i dochod z emerytury to tu zon - rodzinie wychodzi dochód 779 zł na osobę.
A jak rozdzielam na dwa osobne załączniki to wtedy liczy że przekroczenie...

uważacie że powinnam to wprowadzić jako dwa osobne załaczniki??
?
Musisz rozdzielić te dochody. Przecież nie możesz składek z działalności odliczyc od dochodu z emerytury i odwrotnie. Jak będziesz piała uzasadnienie do decyzji to wypisz jak krowie na rowie wszystkie kwoty, co do czego odejmujesz ile Ci wychodzi i jak to potem przeliczasz.
inga1

Napisano: 12 paź 2016, 15:18

Pani się nawet krowie na rowie nie da... bo ona się sugeruje tym, że z emerytury męża płacili składki zdrowotne na działalność i oni nie mieli faktycznie takiego dochodu...

No i gadaj z mądrzejszą od ciebie...
a wiecie SKO się zawsze czegoś uczepi.

a jakieś potwierdzenie prawne dlaczego tak rozdzielam to mamy??? bo na logike to wiem ,a le prawnie???
ocka
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x