Kwota odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 kwie 2024, 10:19

Sytuacja taka 10 osób(4 dzieci, 6 wnuków) zobowiązanych do zapłaty za pobyt w DPS kwota pozostała do zapłaty 6500.

Jestem w takiej sytuacji mam duży dochód (prowadzę działalność po odjeciu od przychodu wszystkich kosztów zostaje mi na rękę około 11 tyś netto plus żona 3800 netto, sumarycznie 14800 bez odjęciu rachunków, kosztów życia itp, rodzina 2+1). Chciałem zapytać jaką maksymalną opłatę może mi ustalić mops (jestem już po wywiadzie środowiskowym, zdeklarowałem się na odpłatność 600 zł).
arediel
Praktykant
Od: 25 kwie 2024, 10:12
Zajmuję się: DPS

Napisano: 30 kwie 2024, 14:18

Postaram się jakoś rozjaśnić temat przepisami z ustawy o pomocy społecznej.
Art. 61.
2. Opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wnoszą:
(...)
2) małżonek, zstępni przed wstępnymi - zgodnie z umową zawartą w trybie art. 103 ust. 2:
b) w przypadku osoby w rodzinie, jeżeli posiadany dochód na osobę jest wyższy niż 300% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, z tym że kwota dochodu pozostająca po wniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300% kryterium dochodowego na osobę w rodzinie;

Art. 103. [Umowy w sprawie pomocy na rzecz osób bliskich]
2. Kierownik ośrodka pomocy społecznej albo dyrektor centrum usług społecznych, o którym mowa w ustawie z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu usług społecznych przez centrum usług społecznych, ustala w drodze umowy z małżonkiem, zstępnymi przed wstępnymi mieszkańca domu wysokość wnoszonej przez nich opłaty za pobyt tego mieszkańca w domu pomocy społecznej, biorąc pod uwagę wysokość dochodów i możliwości.
Z powyższych punktów w prawie i z osobistego doświadczenia wynika, że ta kwota 6500 do dopłaty może być rozdzielona różnie (co więcej, różne sądy, jak i kolegia odwoławcze różnie interpretują zapisy w prawie co do proporcjonalności każdego ze zobowiązanych).

Odnosząc się do maksymalnej kwoty, która może być wyliczona:
Jeśli ma Pan 3-osobową rodzinę i dochody na poziomie 14800, 300% kryterium dochodowego na osobę wynosi 776 zł * 300% = 2,328 zł, w przypadku trzech osób to jest 3 * 2,328 zł = 6,984 zł i taka kwota musi pozostać w rodzinie nieruszona przez OPS. Co do pozostałej kwoty, tak jak wspominałam, wychodzi różnie. Wątpię jednak, że OPS będzie dążył do jakiś zawrotnych kwot, natomiast, jeśli pozostąłe osoby na drodze umów/decyzji będą miały ustalone niższe kwoty niż 1/10 odpłatności, może zdarzyć się, że otrzyma Pan większą kwotę na umowie niż zaproponowana przez Pana 600 zł. Jeśli jest aż 10 osób zobowiązanych, OPS powinien przeprowadzić wywiad z każdą z osób, ustalić ich dochody i możliwości i na tej podstawie wysłać zaproszenie do umowy (również biorąc pod uwagę Pana deklarację na kwotę 600 zł).

Jeśli otrzyma Pan umowę (na przykład na wyższą kwotę) i nie podpisze jej Pan, stosuje się natomiast poniższy punkt:
Art. 61. 2d. W przypadku odmowy przez osoby, o których mowa w ust. 1 pkt 2, zawarcia umowy, o której mowa w art. 103 ust. 2, wysokość ich opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej ustala w drodze decyzji organ gminy właściwej zgodnie z art. 59 ust. 1, z uwzględnieniem ograniczeń, o których mowa w ust. 2 pkt 2 i art. 103 ust. 2.
Z niego spodziewałabym się, że jeśli otrzyma Pan umowę np. na kwotę 800 zł i jej Pan nie podpisze, zostanie to i tak przyznane na drodze decyzji.
pytajniczki
Praktykant
Od: 25 kwie 2020, 23:14
Zajmuję się: nie

Napisano: 30 kwie 2024, 14:20

Tutaj również przypominam o możliwości zwolnienia z opłat, zachęcam do zapoznania się z artykułami ustawy o pomocy społecznej poniżej:
Art. 64. [Zwolnienie z opłat]
Osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego, w szczególności jeżeli:
1) wnoszą opłatę za pobyt innych członków rodziny w domu pomocy społecznej, ośrodku wsparcia lub innej placówce;
2) występują uzasadnione okoliczności, zwłaszcza długotrwała choroba, bezrobocie, niepełnosprawność, śmierć członka rodziny, straty materialne powstałe w wyniku klęski żywiołowej lub innych zdarzeń losowych;
3) małżonkowie, zstępni, wstępni utrzymują się z jednego świadczenia lub wynagrodzenia;
4) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty jest w ciąży lub samotnie wychowuje dziecko;
5) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty lub jej rodzic przebywała w rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka lub placówce opiekuńczo-wychowawczej, na podstawie orzeczenia sądu o ograniczeniu władzy rodzicielskiej osobie kierowanej do domu pomocy społecznej lub mieszkańcowi domu;
6) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty przedstawi wyrok sądu oddalający powództwo o alimenty na rzecz osoby kierowanej do domu pomocy społecznej lub mieszkańca domu;
7) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty wykaże, w szczególności na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku, rażące naruszenie przez osobę kierowaną do domu pomocy społecznej lub mieszkańca domu obowiązku alimentacyjnego lub innych obowiązków rodzinnych względem osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty.

Art. 64a. [Zwolnienie z opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej]
Osobę obowiązaną do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej zwalnia się całkowicie z tej opłaty, na jej wniosek, pod warunkiem że przedstawi prawomocne orzeczenie sądu o pozbawieniu tego mieszkańca władzy rodzicielskiej nad tą osobą i oświadczy, że władza rodzicielska nie została przywrócona lub prawomocne orzeczenie sądu o skazaniu tego mieszkańca za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego popełnione na szkodę osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty, jej zstępnego, małoletniego lub pełnoletniego nieporadnego ze względu na wiek, stan psychiczny lub fizyczny rodzeństwa lub jej rodzica, chyba że skazanie uległo zatarciu. Zwolnienia te obejmują zstępnych osoby zwolnionej z opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej.
]
pytajniczki
Praktykant
Od: 25 kwie 2020, 23:14
Zajmuję się: nie

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x