Z artykułu wynika, że to kwestia bardziej 2026 r. Z tego co wiem, to jest kwestia wprowadzenia świadczeń do ZUS z częścią pracowników. Czy FA? Nie wiem. Kto będzie robił postępowania wobec dłużników, a będzie ciężko to rozdzielić. Czy też Zus tak sobie wchłonie ZP, SP na powiatowych orzeczeniach-tu może być reforma orzecznictwa w Polsce, zapowiadana od lat. Najmniej problemowe to RO.
Ale jak wynika z artykułu są też plany połączenia świadczeń i pomocy społecznej, tj. świadczenia dla najbiedniejszych. I to mi się wydaje bardziej możliwe. Przecież przed nami reforma dochodów samorządów i nowa ustawa o pomocy społecznej. Więc zobaczymy. Ważna też jest sprawa powyborcza, na ile aktualni rządzący będą mieli siły.
W każdym bądź razie aktualny system egzystujących obok siebie 800+. SR, FA, PS, DS, rozmaitych dodatków, bonów, aktywnych rodziców będzie do zmiany. Zobaczymy , w która to stronę pójdzie. A jak znów zrobią to, że zlikwidują zasiłki rodzinne i w to miejsce dochodowe 800+ w gminach. Znów będziemy narzekać, że za dużo roboty.
Ps. Ale za robotą już się rozglądam
Ja tego absolutnie nie zakładam, ale było tu już trochę ludzi, którzy bez kozery pisali, że pracują za minimalną na stanowisku urzędniczym i to mnie zawsze mocno dziwiło, bo ja w takim wypadku dawno bym rzucił taką fuchę.
może i tak zamierzają się do reformy tych świadczeń część świadczeń pójdzie do ZUS a typowy zasiłek rodzinny podciągną pod pomoc społeczną dla tych najuboższych. Patrząc na to że kryteria nie są podwyższane a średnia krajowa idzie w górę to mało osób będzie się kwalifikować i pomału "umrze" śmiercią naturalną te świadczenie. tylko przygnębia mnie fakt że pracuję w świadczeniach 20 lat i jak zlikwidują te świadczenie to faktycznie będzie nie fajnie dla wszystkich wykonujących tą pracę. Ale kto by się nami przejmował
Nie sądzę żeby ZUS przejął również pracowników... były już takie pobożne życzenia jak 500+ zabierali...i nie słyszałam żeby z pracowników OPS ktoś tam znalazł zatrudnienie w ramach przekazania zadań.