macierzyński
macierzyński
pracownica chce wnioskować o urlop macierzyński zgodnie z terminem porodu, czy może złożyc wniosek o cały urlop z góry jej przysługujący tzn, mac, dodatkowy i rodzicielski? czy teraz o macierzyński a dopiero po porodzie o te dwa pozostałe?
Re: macierzyński
O macierzyński ten podstawowy się nie wnioskuje. Obligatoryjnie rpzysługuje się od dnia porodu. O ten następne - dodatkowy i rodzicielski skłąda wniosek. Po porodzie może od razu złożyć takie wnioski. Przed nieskałda się gdyż nie wie od kiedy jej by przysługiwał. Wnioski te można skąłdac na 2 tygodnie przez koncem podstawowoego macierzyńskiego.
ale pracownica chce urlop macierzyński od przewidywanego dnia porodu
A skąd wie kiedy urodzi termin przewidywany nie musi być ostatecznym??? To śmieszne!
ale ma takie prawo iść na urlop macierzyński z dniem przewidywanego terminu porodu.
JULIA ja nie wiem czy nie musi dać Ci jakiegoś zaświadczenia od lekarza ginekologa ...coś mi tak świta
JULIA ja nie wiem czy nie musi dać Ci jakiegoś zaświadczenia od lekarza ginekologa ...coś mi tak świta

urlop macierzyński można rozpocząć już przed porodem, wykorzystując maksymalnie 6 tygodni.
Oprócz macierzyński - Kadry przeczytaj również:
kod tytullu ubezpieczenia do \"13\"
13-tka odliczenia
zas chorobowy
\"13-stka\"
wyliczenie
urlop szkolny
chorobowe podstawa
zakres czynności
13 odliczenia
wynagrodzenie chorobowe w styczniu,13
urlop wychowawczy a staż pracy