Macierzyński - działalność gospod. - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 sie 2016, 14:53

Hej. proszę o poradę. Kobieta od końca 2013 roku miała otwartą działalność gospodarczą, zamknęła działalność 31.07.2015r. Więc tutaj ewidentna utrata. Natomiast od 10.05.2014r. do 10.05.2015r. pobierała zasiłek macierzyński. Jak widać macierzyński pobierała gdy jeszcze działalność była, być może ją sobie zawiesiła. ale jak wiadomo nie podlega utracie zawieszeni. Więc liczyć macierzyński czy go jednak utracić?? Ktoś pomoże.
Fifix

Napisano: 18 sie 2016, 15:21

Sprawdzić w ceidg historię wpisu i czy działalność zamknięta czy zawieszona? Pytanie czy macierzyński był z firmy czy gdzieś jeszcze pracowała? Poza tym z tego co piszesz to jeśli zamknęła działalność w lipcu 2015 a do maja 2015 miała macierzyński to i tak jest utrata.
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2016, 15:57

Działalność 31.07.2015 została zamknięta ale nurtuje mnie zdanie ze macierzyński sie utraca sie gdy:
"Utrata zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej" a jak widac Pani zamknęła dzielność pózniej niż okres na jaki miała macierzyński, czyli jak widac nie przysługiwał on jej po zamknięciu działalności tylko w jej trakcie. W 2015 we wrześniu podjęła prace która trwała do czerwca tego roku to uzysk mam. Ale bardziej mnie ten macierzyński nurtuje.
Fifix

Napisano: 19 sie 2016, 8:22

Ale przecież macierzyński jej przysługiwał w trakcie zatrudnienia, po macierzyńskim powróciła do pracy, a tej dzisiaj nie ma więc chyba nie ma problemu. Przecież wiadomo że macierzyński trwa najwyżej rok, i potem jak nie ma pracy to go utracasz, a teraz utracasz dochód z firmy. W Twoim toku rozumowania każda matka która wróciła do tej samej pracy po macierzyńskim ma dwa dochody? Chyba bez sensu by to było?
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2016, 17:59

Nie raczej nie miałam na myśli, że miała 2 dochody tylko, że wypłacał go kto inny tzn ZUS, a nie pracodawca. Ok ok ale już teraz rozumiem. Jakoś nie dawało mi wcześniej spokoju słowo że utrata będzie gdy macierzyński przysługuje po tej utracie pracy w tym przypadku działalności. Bardziej rozumiałam to w ten sposób, że skoro to był macierzyński a nie dochód który sama osiągała z działalności tzn. ze macierzynskiego utracic nie mogę. Ale już teraz wiem, że traktuje go jako ten dochod ktory tylko miała i go utracam.
Fifix

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x