wyrok sądu a inny stan faktyczny, pomocy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 18 sie 2016, 11:32

mam problem, Pan złożył wniosek na dwójke dzieci, w wyroku sądowym władze rodzicielska wykonuje matka, jednak pan oświadcza ze od czerwca tego roku dzieci sa pod jego opieką a matka nie interesuje sie nimi, co robic? wysłac pracowników socjalnych? matka w innej jednostce terenowej zlozyla wniosek ale zostal bez rozpatrzenia bo nie doniosla dokumentów. wiec na dzien dzisiejszy 500+ nie bylo nigdy nikomu wyplacane. art. 4 ust.2 mowi ze św przysługuje matce, ojcu,itp, art 15.1 mowi ze w przypadku wątpliwości mozna przeprowadzić wywiad sr.

POMÓŻCIE
aleksandra7711
Stażysta
Od: 22 kwie 2016, 8:10
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2016, 11:37

w wyroku miejscem pobytu dzieci jest miejsce zamieszkania matki? jesli tak to tatus powinien zlozyc wniosek do sadu o zmiane w tym temacie skoro dogadal sie z zona i teraz dzieci maja byc u niego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2016, 11:38

Witam wszystkich mam podobny problem :-)
Mam pytanie odnośnie rozpatrywania wniosków złożonych przez osoby do tego nieuprawnione.
Mam przypadek, że ojciec złożył wniosek na pierwsze i drugie dziecko. w składzie rodziny nie podał matki bo jak twierdzi, porzuciła dzieci i przebywa za granicą. Nie ma z nią kontaktu etc.
Do wniosku dołączył prawomocny wyrok sądu, z którego wynika, że miejsce pobytu dzieci zostało ustalone przy matce a on - ojciec, ma łożyć na dzieci alimenty.
Jak w tej sytuacji do tego podejść?
Wprowadzić wniosek do systemu czy wydać decyzję odmowną bez wprowadzania wniosku? A może pokusić się o wysłanie go do ropsu aby sprawdzić czy aby na pewno matka nie pobiera świadczenia za granicą?

Macie jakieś pomysły?
Gość

Napisano: 18 sie 2016, 11:47

Aleksandra miałam podobny przypadek, występowałam do kontrolujących i do radcy prawnego. Oboje odpowiedzieli mi, że ojciec może otrzymać świadczenie, jeżeli sprawuje faktyczną opiekę na dziećmi o ile potwierdzi to oświadczenie złożone pod odpowiedzialnością karną i wywiad środowiskowy.
Kate12345

Napisano: 18 sie 2016, 11:55

Kb w wyroku nie ma zapisu ze miejscem pobyty dzieci jest adres zamieszkania matki, jest tylko zapis ze oboje rodziców ma ograniczoną wladze rodziecielka poprzez utrzymanie dozoru kuratora nad sposobem wykonywania wladzy rodziecielskiej, widnieje rowniez zapis ze oboje rodziców jest zobowiazanych do ponoszenia kosztow utrzymania i wychowania dzieci
aleksandra7711
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2016, 12:32

no to spoko - robisz wywiad i jesli dzieciaki rzeczywiscie zamieszkuja z tatusiem to mu przyznajesz swiadczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2016, 14:16

dziekuje za pomoc! ;)
aleksandra7711
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]