małoletni cudzoziemiec w instytucjonalnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 kwie 2019, 12:34

Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa ma w placówce umieszczone małoletnie cudzoziemskie dziecko? Jakie dokumenty trzeba zebrać? kto finansuje pobyt takiego dziecka w placówce itp.?
Pozdrawiam
Paulinapcpr
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 23:02
Zajmuję się: piecza zastępcza
księgowość

Napisano: 23 kwie 2019, 16:40

My mieliśmy. Dokumenty trzeba zebrać co się uda pozbierać a reszta jak w wypadku naszych dzieci. Pobyt taki dzieci finansuje skarb państwa, musicie napisać do właściwego sobie urzędu wojewódzkiego. Nie jest zawieranie żadne porozumienia a pieniądze przychodzą w formie dotacjo celowej.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Napisano: 24 kwie 2019, 7:34

dokumenty które przekazuje się do POW § 8. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie instytucjonalnej pieczy zastępczej z dnia 22 grudnia 2011 r. (Dz.U. Nr 292, poz. 1720)

koszty umieszczenia
Ustawa o cudzoziemcach z dnia 12 grudnia 2013 r. (Dz.U. z 2013 r. poz. 1650)Art. 397
ust 1. W przypadku zatrzymania małoletniego cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bez opieki:
1)Policja - niezwłocznie przekazuje małoletniego cudzoziemca do dyspozycji właściwego ze względu na miejsce jego zatrzymania organu Straży Granicznej;
2)Straż Graniczna - występuje do sądu właściwego ze względu na miejsce zatrzymania małoletniego cudzoziemca z wnioskiem o umieszczenie go w placówce opiekuńczo-wychowawczej lub w strzeżonym ośrodku.
....
ust 6 Koszty związane z umieszczeniem i pobytem małoletniego cudzoziemca w placówce opiekuńczo-wychowawczej są pokrywane z budżetu państwa z części, której dysponentem jest minister właściwy do spraw wewnętrznych, ze środków będących w dyspozycji Komendanta Głównego Straży Granicznej lub Komendanta Głównego Policji.
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Napisano: 08 maja 2019, 12:29

Najważniejsze dokumenty już mamy :) jak to jest dokładnie z finansowaniem?
Czy to prawda, że Wojewoda ponosi koszty od dnia umieszczenia w placówce do dnia poprzedzającego dzień złożenia wniosku do Urzędu ds. Cudzoziemców o udzielenie ochrony międzynarodowej, a z dniem złożenia wniosku przez cudzoziemca do Urzędu ds. Cudzoziemców o udzielenie ochrony międzynarodowej koszty ponosi Urząd ds. Cudzoziemców?
I dopóki dziecko jest w placówce interwencyjnej to Urząd ds. Cudzoziemców ponosi koszt a jeżeli przeniesiemy go na miejsca socjalizacyjne to znowu płaci wojewoda? nie mogę nigdzie znaleźć takiego przepisu :|
Paulinapcpr
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 23:02
Zajmuję się: piecza zastępcza
księgowość

Napisano: 24 maja 2019, 7:42

nie znam takich przepisów wykonawczych. wojewoda przyzna dotację gdy będzie postanowienie sądu o umieszczeniu w pieczy zastępczej ( ale nie gdy podstawa umieszczenia będą przepisy o cudzoziemcach)
inspektorw
Stażysta
Od: 22 sie 2017, 9:01
Zajmuję się: inspektorowaniem

Napisano: 31 maja 2019, 0:04

Paulinapcpr pisze:Najważniejsze dokumenty już mamy :) jak to jest dokładnie z finansowaniem?
Czy to prawda, że Wojewoda ponosi koszty od dnia umieszczenia w placówce do dnia poprzedzającego dzień złożenia wniosku do Urzędu ds. Cudzoziemców o udzielenie ochrony międzynarodowej, a z dniem złożenia wniosku przez cudzoziemca do Urzędu ds. Cudzoziemców o udzielenie ochrony międzynarodowej koszty ponosi Urząd ds. Cudzoziemców?
I dopóki dziecko jest w placówce interwencyjnej to Urząd ds. Cudzoziemców ponosi koszt a jeżeli przeniesiemy go na miejsca socjalizacyjne to znowu płaci wojewoda? nie mogę nigdzie znaleźć takiego przepisu :|
Czemu pytasz na forum? Już pisałem Ci co masz zrobić. Zadzwoń do swojeo urzędu wojewódzkiego do wydziału rodziny i polityki społecznej. Powinni Ci udzielić wszelkich informacji. Przecież to do nich będziesz składała wniosek o kasę za dziecko cudzoziemskie a później go rozliczała. Polska to dziwny kraj i w każdym województwie może być inaczej. Ja przez 4 lata robiłem tak, jak to opisałem. Było OK.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x