500+ - obietnice a piecza zastępcza - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 mar 2019, 13:04

Witam!
Mając na względzie obietnice ministerialne, że świadczenie wychowawcze 500+ będzie przyznawane na każde dziecko i będzie to proces bez decyzji to czy można mieć nadzieję, że i w pieczy zastępczej dodatek wychowawczy będziemy przyznawali rodzinom bez decyzji? Niczym świadczenie dobry start 300+?
Kulka2103
Praktykant
Od: 21 mar 2019, 12:56
Zajmuję się: PCPR - decyzje

Napisano: 25 mar 2019, 17:06

Projekt ustawy zmieniającej ustawę o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci w zakresie zmian wprowadzanych do ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej nic o tym nie wspomina i nie zmienia także art. 88, który mówi że przyznanie oraz odmowa dodatków, o których mowa w art. 80 ust. 1a następuje w drodze decyzji...
Poza tym koszty obsługi jak dla PCPR-ów pozostają na poziomie 1%, gminy z 1.5% spadły do 0.85%.

Ale ciekawa jestem Waszych opinii.
Anaya
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:28
Zajmuję się: Świadczenia na dzieci umieszczone w pieczy

Napisano: 25 mar 2019, 17:18

Właśnie rozwiałaś moje wielkie nadzieje, ale niestety, obiektywnie masz rację..koszty obsługi 1%, a ja i tak nie widzę z tego ani złotówki, więc myślałam, że chociaż trochę pracy z tymi decyzjami mi odejdzie..
Kulka2103
Praktykant
Od: 21 mar 2019, 12:56
Zajmuję się: PCPR - decyzje

Napisano: 26 mar 2019, 10:24

Kulka2103 nie przejmuj się, u nas 1% idzie na "wydatki pozostałe", szkoda że przy zmianie takiej ustawy nie pomyślą o rozwiązaniu takim samym jak w przypadku Dobrego startu...

jeszcze w art. 18 ustawy, który dodaje ust. 2a. "Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia urodzenia się dziecka, objęcia dziecka opieką lub przysposobienia dziecka zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego, prawo to ustala się od miesiąca odpowiednio urodzenia się dziecka, objęcia dziecka opieką lub przysposobienia dziecka, do końca okresu, o którym mowa w ust. 1. W przypadku złożenia wniosku po tym terminie, prawo do świadczenia wychowawczego ustala się począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami do końca okresu, o którym mowa w ust. 1.”, - biorąc pod uwagę brak zmian w naszej ustawie w stosunku do art. 87, który mówi, iż dodatek wychowawczy przyznaje się nie wcześniej niż od miesiąca złożenia wniosku to art. 18 ustawy o wychowaniu nie ma wpływu na termin przyznania prawa do dodatku na dzieci w pieczy zastępczej, czyli nadal w przykładowej sytuacji kiedy dziecko umieszczone zostało w rodzinie zastępczej w dniu 22 lutego 2019r. a wniosek rodzina złożyła dnia 3 marca 2019r. - prawo do dodatku przysługuje dopiero od 1 marca 2019r.
Anaya
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 11:28
Zajmuję się: Świadczenia na dzieci umieszczone w pieczy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x