małżeństwo, żona w Polsce mąż w Anglii - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 05 kwie 2016, 20:52

pomózcie. Przyszła pani i powiedziała, że mąż pracuje w Wielkiej Brytanii.Ona z 4 dzieci jest w Polsce. Nie pobierają świadczeń rodzinnych u mnie i ona mówi, że tam mąż też nie pobiera. Mąż rozlicza się w Anglii. Ona nie pracuje. Jakie dokumenty mam od niej żądać? Ma podać dane firmy męża przy składaniu wniosku o 500+ ale jakie dokumenty o dochodzie powinna przedstawić jeżeli chodzi o męża?
justa84

Napisano: 05 kwie 2016, 20:57

żadnych
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2016, 21:08

ewalu a możesz mi powiedzieć jak to wygląda w przypadku koordynacji. Nie miałam do tej pory. Wyslę do rops wniosek o 500+ z załącznikami(z ewidencji PESEl, Z ZUS, US) i podam dane firmy męża tej pani. Czekam na odp. Przypuśćmy nie będzie koordynacji. I co dalej?Ja przyznam tu w Polsce a co z dochodami męza?
justa84

Napisano: 05 kwie 2016, 21:10

w załączniku 4 mąż oświadcza jakie miał dochody uzyskiwane za granicą w 2014 roku (wyszczególnione jest to w pouczeniu) jeśli pracuje nadal w tej samej firmie to tyle wystarczy, skompletowany wniosek wysyłasz do ROPS
paulina1234

Napisano: 05 kwie 2016, 21:10

ja bym nie weryfikowała nic tylko przekazała ..póki co nie wiesz czy jestem organem właściwym ... pani ubiega się na pierwsze dziecko, że tak martwią Cię te dochody męża :?:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2016, 21:19

tak wnioskuje na pierwsze
justa84

Napisano: 05 kwie 2016, 21:20

póki co przekaż do ropsu ... potem się będziesz martwić ;)
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2016, 21:24

paulina1234 pisze:w załączniku 4 mąż oświadcza jakie miał dochody uzyskiwane za granicą w 2014 roku (wyszczególnione jest to w pouczeniu) jeśli pracuje nadal w tej samej firmie to tyle wystarczy, skompletowany wniosek wysyłasz do ROPS

załącznik 2, a nie 4
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 05 kwie 2016, 22:03

W przypadkach pracy za granica ministerstwo przyslalo pismo, w ktorym namawia nas, zebysmy my namawiali klientow :-) do wnioskowania rowniez na pierwsze dziecko (pismo w cas). Podobno lepiej z e by koordynacje ustalano w stosunku do wszystkich dzieci, bez wylaczania pierwszego dziecka... moze po to, zeby za granica mogli zabrac swiadczenia na wszystkie :-) albo nie wiem jakie inne znaczenie mogloby to miec :-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2016, 22:18

kb pisze:W przypadkach pracy za granica ministerstwo przyslalo pismo, w ktorym namawia nas, zebysmy my namawiali klientow :-) do wnioskowania rowniez na pierwsze dziecko (pismo w cas). Podobno lepiej z e by koordynacje ustalano w stosunku do wszystkich dzieci, bez wylaczania pierwszego dziecka... moze po to, zeby za granica mogli zabrac swiadczenia na wszystkie :-) albo nie wiem jakie inne znaczenie mogloby to miec :-)
Mam przypadek Pani, której mąż pracuje w Niemczech. Pani ma dwójkę dzieci z mężem i najstarsze dziecko panieńskie. zawnioskowała na 2 i 3 czyli te z małżeństwa a dziś pod koniec dnia też widziałam to pismo, co radzicie w takiej sytuacji. Tak jak piszą dopisać pierwsze dziecko - generalnie to ona wnioskuje i wszystkie dzieci jej. Jak to widzicie?
wojag
Praktykant
Od: 23 lut 2016, 19:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x