małżeństwo, żona w Polsce mąż w Anglii - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 05 kwie 2016, 22:39

na pierwsze również,dostanie odnowę i za granica jej nie potrącą na to pierwsze
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2016, 23:27

Witam, a ja miałam przypadek z dziadkiem, który opowiedział następną sytuację: jego córka z 2 dzieci mieszka od lat w USA, mają stałe zameldowanie również w Polsce, pytał mnie czy matka może składać wniosek na 500+ mimo że mieszka za granicą? co sądzicie? przyjąć wniosek i wysłać do ROPS czy ze względu że nie mieszka z rodziną w PL powiedzieć że nie może się ubiegać?
pakumi

Napisano: 05 kwie 2016, 23:36

Musi zamieszkiwać na terenie RP. art. 1 ust.3.
m&m

Napisano: 06 kwie 2016, 6:56

pakumi pisze:Witam, a ja miałam przypadek z dziadkiem, który opowiedział następną sytuację: jego córka z 2 dzieci mieszka od lat w USA, mają stałe zameldowanie również w Polsce, pytał mnie czy matka może składać wniosek na 500+ mimo że mieszka za granicą? co sądzicie? przyjąć wniosek i wysłać do ROPS czy ze względu że nie mieszka z rodziną w PL powiedzieć że nie może się ubiegać?

Od kiedy USA jest Unii ??napewno nie do ROPS
ABC

Napisano: 08 kwie 2016, 19:53

m&m art 1 ust. 3 dotyczy cudzoziemców nie obywateli polskich, gdzie jest napisane w tej ustawie że obywatel polski musi przebywać w kraju żeby otrzymać to świadczenie? wiele osób przychodzi i o to pyta, tłumacząc że Pani Premier przecież na Polskie dzieci, które są za granicą też obiecała 500zł, co do odpowiedzi ABC,od kiedy to koordynacji podlegają tylko Państwa UE? mamy szereg umów międzynarodowych (dwustronnych) o zabezpieczeniu społecznym, które poszerzają katalog na państwa spoza UE, więc kto jak nie ROPS ma to ustalać?
pakumi

Napisano: 08 kwie 2016, 20:55

Art. 1. 1. Ustawa określa warunki nabywania prawa do świadczenia wychowawczego oraz zasady przyznawania i wypłacania tego świadczenia.
2. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje:
1) obywatelom polskim;

2) cudzoziemcom:
3. Prawo do świadczenia wychowawczego przysługuje osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres, w jakim mają otrzymywać świadczenie wychowawcze, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym
stanowią inaczej.
m&m

Napisano: 08 kwie 2016, 22:19

m&m fakt mój błąd przyznaję :) zwracam honor
pakumi

Napisano: 08 kwie 2016, 22:21

prawa ręka na serducho i baczność

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x