małżonek
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: małżonek
rodzic wtedy gdy jest ojcem/matką przynajmniej jednego dziecka z wniosku. Małżonek - wtedy gdy nie ma własnych dzieci, a uprawnienia nabył bo zawarł związek małżeński z rodzicem z co najmniej trójką dzieci.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Na logikę masz rację...niestety instrukcja mówi coś innego - ale widże że jej nei czytaliściemkaz pisze:rodzic wtedy gdy jest ojcem/matką przynajmniej jednego dziecka z wniosku. Małżonek - wtedy gdy nie ma własnych dzieci, a uprawnienia nabył bo zawarł związek małżeński z rodzicem z co najmniej trójką dzieci.

Uprawnienie „Małżonek” widoczne jest wyłącznie w se
kcji „Rodzic / opiekun 2”. Opcję tę
należy zaznaczyć jeśli wprowadzana do systemu osoba
jest rodzicem i jednocześnie jest w
związku małżeńskim z wnioskodawcą;
Ustawa swoje a wniosek i system swoje. Instrukcja nie jest przepisem prawa powszechnie obowiązującego. Jestem tego zdania co mkaz. Kolejny problem od którego głowa boli.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
orleaczek pisze:Ustawa swoje a wniosek i system swoje. Instrukcja nie jest przepisem prawa powszechnie obowiązującego. Jestem tego zdania co mkaz. Kolejny problem od którego głowa boli.
No dobrze ale jezeli jest rzeczywiście małżonkiem rodzica i zarazem rodzicem to dlaczego mielibyśmy nie zaznaczać pola rodzic tak jak jest to napisane w instrukcji ....jest to kolejna niesprecyzowana sprawa w ustawie, ponieważ we wniosku powinno być
i byłoby bez problemu....małżonek, który nei jest rodzicem
A czy w każdym przypadku bierzecie od drugiego rodzica akt małżeństwa ? art. 10 ust. 4 pkt 2
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Urząd wojewódzki pod który podlegam będzie wyjaśniał sprawę małżonka/rodzica. Napiszę jak coś się dowiem, niestety mnie samej nie udało się dodzwonić do MPIPS
Dla mnie, skoro karta przysługuje rodzicowi co najmniej trojga dzieci, to tylko wtedy jest rodzicem. W każdym innym przypadku, czy mają wspólnie dziecko jedno lub dwa, i tak jest tylko małżonkiem (bo jako rodzicowi karta mu nie przysługuje)
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
witam własnie dzwoniłem do PWPW i dostałem informację że za każdym razem zaznaczamy małżonek , Uprawnienie „Małżonek” widoczne jest wyłącznie w sekcji „Rodzic / opiekun 2”. Opcję tę
należy zaznaczyć jeśli wprowadzana do systemu osoba jest rodzicem i jednocześnie jest w
zgodnie z nową instrukcją która jest w systemie
należy zaznaczyć jeśli wprowadzana do systemu osoba jest rodzicem i jednocześnie jest w
zgodnie z nową instrukcją która jest w systemie
Oprócz małżonek - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
zapotrzebowanie
zawarcie związku małżeńskiego
spraozdanie wiersze 5
JAK WYLICZYĆ SPRAWOZDANIE KDR ostatnia kolumna
KDR koszty
sprawozdanie - liczba wydanych kart
WNIOSEK!
Koszty!!
2 pytania