mamy podstawe prawną żeby samodzielnie wystąpić do ZUS
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DM/ZR
- Kontakt:
mamy podstawe prawną żeby samodzielnie wystąpić do ZUS
Nie mogę dojść teraz z dochodami z rent, emerytur. Mają podwyżki, część już dostało 13 a nikt nie dostał decyzji z Zus więc nie mogę zobaczyć ile odjąć pielęgnacyjnego, uzupełniającego itp a te starsze osoby nic nie wiedzą i do Zusu nie pojadą bo to daleko w innej miejscowości a oni ledwo żyją. Czy ja jako organ mogę wystąpić do ZuS przez PUE tak jak występujemy w zasiłkach?? tylko nie znalazłam podstawy prawnej i coś mi się wydaje ze chyba nie. A jak Wy sobie radzicie teraz z dochodami z renty?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
- Kontakt:
Re: mamy podstawe prawną żeby samodzielnie wystąpić do ZUS
Któregoś razu wystąpiłem do ZUS o wydanie zaświadczenie, odpisali mi, że nie do tego podstawy prawnej, mój Inspektor Ochrony Danych podpowiedział mi, żeby zastosować art. 3 ust. 3 ustawy o dodatkach oraz art. 7b KPA oraz podstawę prawną z RODO, od 2 tygodni ZUS mi nie odpowiedział... 

-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Możesz sama wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych powołując się na art. 3 ust. 3 u.d.m. oraz art. 7, art. 7b oraz art. 77 § 1 kpa. Nie zdarzyło mi sie aby ZUS odmówił.
Od lipca 2021 r. nie bawię się w samodzielne pisanie do instytucji. Wzywam strone w trybie art. 7 ust. 13 u.d.m., aby dostarczono dokumenty w terminie 14 dni.
Od lipca 2021 r. nie bawię się w samodzielne pisanie do instytucji. Wzywam strone w trybie art. 7 ust. 13 u.d.m., aby dostarczono dokumenty w terminie 14 dni.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/DM/ZR
- Kontakt:
Bardzo dziękuje za pomoc.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dm
- Kontakt:
możecie podać treść takiego wniosku do ZUSu ?
Oprócz mamy podstawe prawną żeby samodzielnie wystąpić do ZUS - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
co w przypadku przekroczenia 70% wydatków
problem ...
Opłaty stałe - liczymy czy nie??
Tytuł prawny (osoba niepełnoletnia)
Dodatek z mocą wsteczną?
wydatki za miesiąc
Wezwanie o uzupełnienie - podpowiedzcie
wyliczenie dodatku mieszkaniowego
Czy poprzednio przyznany dodatek wlicza się do dochodu do kolejnego wniosku o dodatek
Podgrzanie wody
świadczenie socjalne - DM
przestała płacić
13 pensja
czy liczyć nowe dziecko do DM
czynsz
Prośba o przeliczeni