marnotrawienie !! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 14 gru 2016, 10:27

Witam, otrzymałam informację z OPSu, że kobieta niewłaściwie wydatkuje pieniądze z 500+, to moja pierwsza taka sytuacja.
Jak powinnam postąpić ?
zielinka
Stażysta
Od: 25 paź 2016, 21:46
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2016, 11:47

W pierwszej kolejności trzeba wywiad przeprowadzić i na jego podstawie wydać decyzję lub zawiadomienie o zamianie sposobu wypłaty bądź pozostawić bez zmian. Oczywiście trzeba z urzędu wszcząć postepowanie i zawiesić wypłatę do momentu wyjaśnienia
kasia2525

Napisano: 12 sty 2017, 15:19

wywiad przeprowadzony. marnotrawienie potwierdziło się.
z racji tego, ze mieszkamy w małej gminie z jednym sklepem we wsi, bony raczej nie wchodza w gre przy 2tyś miesięcznie. Słuchajcie, czy mogę mozna zmienić decyzje pod wzgledem sposobu wypłaty środkow? dostawała na przelew, teraz dostawałaby w kasie i pracownik socjalny bedzie miał nadzór nad wydatkowaniem tych środków ? jak myślicie?

i czy w ogóle musze wydawać decyzje zmieniajacą czy samo zawiadomienie moze byc?
zielinka
Stażysta
Od: 25 paź 2016, 21:46
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2017, 15:32

też mam podobną sytuację i nie wiem jak zabrać sie do zmiany na rzeczową formę.
W jaki sposób pracownik będzie kontrolował wydawanie pieniędzy jeśli odbierze w kasie? po sklepach będzie z nią chodził? Bony może wykorzystać na terenie całej gminy, nie musi we wiosce w której mieszka
Beata88

Napisano: 12 sty 2017, 16:04

możesz też część przeznaczyć opłatę rachunków
qweasd

Napisano: 12 sty 2017, 16:22

a mógłby się wypowiedzieć ktoś kto robił zamianę wypłaty na formę rzeczową? jak to wygląda w praktyce? co miesiąc dajecie bony, później dostajecie w zamian faktury od sklepów ? jak powinien wyglądać taki bon?
Beata88

Napisano: 13 sty 2017, 10:45

podbijam temat, podpowiedzcie jak zrobić
Gość

Napisano: 13 sty 2017, 11:06

500+ nie miałam jeszcze w formie rzeczowej ale świadczenia rodzinne tak i to dosyć sporą kwotę bo ponad 2000 procedura to tak jak pisano wcześniej wywiad notatka od pracownika socjalnego o marnotrawieniu i zmiana decyzji powołać się na ten art co mówi o formie rzeczową no i dalej realizować ta formę tzn ja opłacałam czynsz, światło, płaciłam różne ratki do firm windykacyjnych no i talony my akurat mamy taki sklep który realizuje nasze talony i wiemy na pewno ze na nasze talony nie dostaną papierosów i alkoholu a wzór talonu no to wytwór własny Imię i nazwisko nazwa sklepu kwota itd no i ja robiłam sobie listę i mi kwitowała odbiór talonu a na koniec miesiąca sklep wystawia nam fakturę jest to do zrobienia tylko na początek trochę przeraża
carina

Napisano: 13 sty 2017, 12:46

carina pisze:500+ nie miałam jeszcze w formie rzeczowej ale świadczenia rodzinne tak i to dosyć sporą kwotę bo ponad 2000 procedura to tak jak pisano wcześniej wywiad notatka od pracownika socjalnego o marnotrawieniu i zmiana decyzji powołać się na ten art co mówi o formie rzeczową no i dalej realizować ta formę tzn ja opłacałam czynsz, światło, płaciłam różne ratki do firm windykacyjnych no i talony my akurat mamy taki sklep który realizuje nasze talony i wiemy na pewno ze na nasze talony nie dostaną papierosów i alkoholu a wzór talonu no to wytwór własny Imię i nazwisko nazwa sklepu kwota itd no i ja robiłam sobie listę i mi kwitowała odbiór talonu a na koniec miesiąca sklep wystawia nam fakturę jest to do zrobienia tylko na początek trochę przeraża
Czyli talony macie tylko do jednego sklepu? w jaki sposób został wybrany ten sklep? no ja będę miała do rozdysponowania 1500 zł i kierownictwo karze robić na bony. Skoro opłacasz rachunki i masz bony to skąd wiadomo na jaką kwotę wystawić bony? masz określone że np 500 zł idzie na rachunki i ani grosza więcej a reszta na bony?
Beata88

Napisano: 13 sty 2017, 12:59

... ze szkolenia wiem, że nie zmieniamy decyzji jeśli zmieniamy formę świadczenia. Wysyłamy tylko zawiadomienie do Wnioskodawcy o zmianie formy świadczenia.
Partycja
Praktykant
Od: 21 gru 2016, 11:56
Zajmuję się: Świadczenie wychowawcze.

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x