ROPS :( - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 14 gru 2016, 9:49

Witam
Proszę o pomoc w sprawie nieszczęsnych ROPSów.
Pani pobiera 500+ od IV.2016r. w miedzy czasie wyjeżdża za granicę ale zgłasza to nam po 2 m-cach. Następnie po m-cu zgłasza, że zakończyła pracę za granica i pracuje już w Polsce. Co robicie?

1. Uchylacie na Pani wniosek od m-ca kiedy zgłosiła, że pracuje za granicą (bo np. Pani wie, że w tym czasie świadczenie będzie należało się jej za granicą, lub przekroczy dochód, a nie chce mieć więcej nienależnie pobranych. I co wtedy z uchyloną decyzją od m-ca kiedy zgłosiła nam a informacją z ROPS jak przyjdzie inny okres bo to sprawdzą, co wtedy do naszego uchylenia "zmiana uchylenia w części okresu uchylenia"? a co dalej z Panią skoro już nie pracuje za granicą, składa nowy wniosek od momentu kiedy nie pracuje już za granicą (skoro wcześniejsza decyzja uchylona) czy mając wiedzę, od ROPS, że u Pani zachodzi koordynacja od... do ... zmieniam uchylenie w części okresu od ... do ... i na podstawie tej pierwszej decyzji dalej wypłacam, bo Pani jest już w Polsce?

2. Czy płacicie dalej (nawet pół roku) do momentu kiedy odpowie ROPS, że zachodzi czy nie zachodzi koordynacja? A później ustosunkowujecie się do odpowiedzi ROPS i uchylacie wtedy za ten okres?
ups500+

Napisano: 14 gru 2016, 10:22

Co robicie?
Uchylacie czy płacicie jak wniosek idzie do ROPSu? Co wtedy kiedy ktoś chce aby mu uchylić świadczenie wychowawcze? a w między czasie zmienia się sytuacja i wraca z zagranicy? i należy mu się świadczenie w Polsce :( nowy wniosek?
ups500+

Napisano: 14 gru 2016, 14:43

Za okres kiedy pracowała za granicą do ROPS. Na podstawie świadectwa pracy i oświadczenia, że nie przebywa poza granicami kraju przyznajesz na bieżąco. Co do uchylenia ja zawsze czekam na odp z ROPS. Oni piszą od kiedy do kiedy uchylić i proszą o kserokopie tej decyzji.
aaa56

Napisano: 14 gru 2016, 15:55

Ale to jak, płacę cały czas...dopiero jak ROPS odpisze to uchylam za okres który podadzą (jeszcze nie odpisali), a obecnie sytuacja Pani się zmieniła, pracuje już w Polsce i za ten okres będzie się jej należało. Do ROPS dosyłam tylko świadectwo pracy i Pani oświadczenie, że zakończyła zatrudnienie za granicą i podjęła w Polsce, tak? Pieniądze pobiera sobie dalej...

a co w sytuacji jak mam uchyloną ta decyzje przyznającą z kwietnia 2016 od kiedy Pani zgłosiła prace za granicą czyli od 01.10.2016 na oświadczenie, nie mam jeszcze odp z ROPS, a Pani zgłosiła w listopadzie, że jest już w Polsce i tu pracuje. Ma składać nowy wniosek i przyznać jej na nowy wniosek świadczenie wych. np. od 01.11.2016, a jak wróci odp z ROPS z innym okresem do uchylenia - ustalą koordynacje od 01.07.2016 do 31.10.2016 to zmieniam moje uchylenie w części dot. okresu i uchylam od 01.07.2016 a realizuję już nową decyzję z nowego wniosku? czy zmieniam moje uchylenie poprzez zmianę okresu od 01.07.2016 do 31.10.2016r. (jak uznał ROPS) a decyzje pierwotną realizuję od 01.11.2016 czyli w grudniu wypłacam z nadpłatą, bo Pani pracuje już w Polsce i mam na to dokumenty.
ups500+

Napisano: 14 gru 2016, 16:15

Teraz niech składa na nowy okres, a co do decyzji uchylającej to będziesz kombinować później.
Joanna_1233
Stażysta
Od: 20 kwie 2016, 17:30
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2016, 16:26

Ale to co przyjąć nowy wniosek i wypłacać na nową przyznającą decyzje? a jak wróci z ROPSu to zmienię swoje uchylenie na okres który poda mi ROPS?

a co jeśli mam uchylone świadczenie na oświadczenie strony już w lipcu i czekamy na odp ROPSu (jeszcze jej nie ma), a pracę za granicą zakończył we wrześniu i nie złożył nowego wniosku... zakładam ze ROPS ustali koordynację od 01.07.2016r. do 30.09.2016 a co z okresem od października? co z decyzja pierwotną przyznającą? nie mogę zmienić uchylenia dokładnie na okres który prześle mi ROPS i wtedy kontynuować wypłaty od momentu kiedy nie ma koordynacji bo Pan już jest w Polsce czyli np. od października i wypłacić to z nadpłatą? po tym jak otrzymam odp z ROPS, a zazn. że jeszcze jej nie ma...
ups500+

Napisano: 14 gru 2016, 23:13

Co robicie?
amlan forte
geffnott
Praktykant
Od: 14 gru 2016, 22:37
Zajmuję się: FA
Strona WWW: http://fitnerka.pl

Napisano: 15 gru 2016, 8:34

odpowiedzcie co robić...
ups500+