Witam proszę powiedziec mi czy będzie wznowienie postępowania? Kobieta ma przyznane świadczenie wychowawcze na dwójkę dzieci, teraz wychodzi na jaw ze nie zgłosiła renty i podjętej pracy a wyszło wszystko ze pobrała nienależnie zasiłek rodzinny i w decyzji opisali że Pani nie zgłosiła renty. Jednocześnie u nas pobiera świadczenie i nie należy jej się na pierwsze dziecko. Czy wszcząć postępowanie czy wznowić nie wiem już?
Wykorzystujesz przepis szczególny, jakim jest nasza ustawa i zamiast wznowienia wszczynasz postępowanie w sprawie ustalenia i zwrotu nienależnie pobranego świadczenia, a potem wydajesz decyzję w tym zakresie.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
tak, tylko chciałabym jej uchylić na pierwsze dziecko a nie mam jej umowy o pracę i dochodu, czy mogę ją wezwać po wszczęciu postepowania do przedłożenia dokumentów a później uchylić decyzję i zrobić nienależnie pobrane ?
Jeśli nic nie masz, to na jakiej podstawie chcesz wszczynać postępowanie? Poproś ładnie koleżanki z rodzinnego o dokumenty, albo wezwij ją na podstawie art. 20.2 do złożenia wyjaśnień.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus