marnotrawienie 500+ księgowanie

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
księgowaa

marnotrawienie 500+ księgowanie

Post autor: księgowaa »

Kochani, mam problem. Pracownik merytoryczny zmienił decyzję z wypłaty świadczeń 500+ na formę rzeczową (były przesłanki-pismo, wywiad), następnie pracownik socjalny dokonał zakupów z własnej gotówki na kwotę przyznaną świadczeniobiorcy. I teraz - czy powinnam wypłacić pracownikowi socjalnemu gotówkę na podstawie faktur gotówkowych i oświadczenia, do którego dołączone jest poświadczenie odbioru tej formy rzeczowej przez rodzinę? sytuacja była pilna i wyjątkowa i dlatego pracownicy tak to rozegrali, ale jak to rozliczyć? czy wydanie gotówki pr. soc. będzie poprawne? Dziękuję za odpowiedzi..
księgowaa

Re: marnotrawienie 500+ księgowanie

Czyżby nikt nie miał podobnego przypadku?
Ol.

Post autor: Ol. »

Według mnie to bardzo nierozsądne rozwiązanie. Chyba, że pracownik socjalny "chce chodzić po sądach". Powinna być decyzja, w której będzie napisane, że wypłata świadczenia nastąpi w formie rzeczowej np. zakup artykułów żywnościowych itp w wyznaczonym sklepie itp.(należy to uzgodnić z instytucją) Sklep wystawia fakturę na Ośrodek. Pracownicy merytoryczni robią w systemie listę na instytucję, w której ta osoba wybrała świadczenie. Płacimy fakturą.
księgowaa

Ha, byłoby tak fajnie, gdyby jakikolwiek sklep chciał dać fakturę na przelew a nasz UW twierdzi że faktury muszą być na świadczeniobiorcę, więc nikt nie chciał dać na przelew (tylko jeden sklep). a pracownik nie robił sam tych zakupów tylko z rodziną..
reginka

Post autor: reginka »

U nas jeden z pracowników ma firmowa kartę przedpłaconą i jezeli jest taka sytuacja to płaci tą kartą (rozlicza sie go jak z zaliczki).
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

księgowaa pisze:Ha, byłoby tak fajnie, gdyby jakikolwiek sklep chciał dać fakturę na przelew a nasz UW twierdzi że faktury muszą być na świadczeniobiorcę, więc nikt nie chciał dać na przelew (tylko jeden sklep). a pracownik nie robił sam tych zakupów tylko z rodziną..

UW mieszają zdrowo...a niby z jakiej racji faktura miałaby być na świadczeniobiorcę? Przecież nie można by jej wówczas zaksięgować. Faktura ma być na OPS/UG a sposób księgowania jest tu:

https://www.biuletyn.bdo.pl/biuletyn/fin ... a9500.html

..patrz dekrety 16-19.

Pozdr
mk1

Post autor: mk1 »

panie TW analizuję te księgowania i nie potrafię "zamknąć" konta 201 czy czegoś nie widzę?
renia 50

Post autor: renia 50 »

Jestem zaskoczona ponieważ na R500+ mam faktury na OPS i płatne przelewem. Nie wiem skąd problem???? :o
mk1

Post autor: mk1 »

renia a jak to księgujesz bo w tym schemacie od TW czegoś mi brakuje albo nie widzę
renia 50

Post autor: renia 50 »

księguje tak jak każdą fakturę
ODPOWIEDZ