Marnotrawstwo świadczenia przez rodzinę zastępczą - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 lut 2016, 13:48

Ja z takim pytaniem, czy mieliście sytuację marnotrawstwa świadczenia dla rodziny zastępczej przez tę rodzinę? Czy sprawdzacie czy rodzina otrzymane pieniądze przeznacza na dziecko (przynajmniej większą część). Czy jeśli dochodzi do marnotrawstwa to jakie dowody na to posiadacie?
Na jakiej zasadzie ewentualnie stwierdzacie jak rodzina gospodaruje otrzymanym świadczeniem?
A może nie robicie nic?
W sumie z jakiegoś powodu art. 88 ust. 6 naszej ustawy funkcjonuje....
mopsinek

Napisano: 11 lut 2016, 21:54

Witam, ja na początku swojej pracy miałam taką sytuacje. MArnotrawienie miało miejsce w rodzinie spokrewnionej. Dziadkowie źle gospodarowali pieniędzmi na utrzymanie swojej wnuczki - nastolatki,która akurat kończyła naukę w Gimnazjum. Dziewczyna nie posiadała odpowiedniego ubioru, nie dbano o jej higienę, edukację, zaniedbywano ją zdrowotnie, nie uczestniczyła w życiu szkolnym typu wycieczki itp. XZdarzało się również, że chodziła głodna. Nie miała żadnego kieszonkowego itp, dostępu do internetu. Gdy sprawa zaczęła wychodzić na jaw. wówczas po krokach podjętych przez PCPR Sąd zobligował rodzinę do przedstawiania paragonów za dokonywane zakupy a koordynator sprawdzała, czy w/w potrzeby były realizowane. Dodam, że rodzina z pieniędzy dziecka żyła i remontowała dom. Ponad to wobec dziecka stosowano przemoc psychiczną. Sprawa zakończyła się na rozwiązaniu rodziny zastępczej i umieszczeniu dziecka w RDD.
katy

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x