marta
Re: marta
Niniejszy dokument nie jest źródłem obowiązującego prawa i ma wyłącznie charakter pomocniczy. Wiążący tekst aktu prawnego został opublikowany w Dzienniku Ustaw.
Ujednolicony tekst załącznika do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27 kwietnia 2010 r. (Dz. U. Nr 82, poz.537), zmienionego rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 listopada 2012r. (Dz. U. poz. 1268) - z wyróżnionymi zmianami
KLASYFIKACJA ZAWODÓW I SPECJALNOŚCI
STRUKTURA KLASYFIKACJI ZAWODÓW I SPECJALNOŚCI
2 SPECJALIŚCI
2.3 Specjaliści nauczania i wychowania
2.3.5 Inni specjaliści nauczania i wychowania
2.3.5.9 Specjaliści nauczania i wychowania gdzie indziej niesklasyfikowani
2.3.5.9.14 Wychowawca w placówkach oświatowych, wychowawczych i opiekuńczych
etatysta, przepraszam a le w zasadzie powieliłem twoj link.
Ale co ciekawe, w publicznych placówkach, - oswiaowych i w opiekuńczych (opiekunczo leczniczych) z godnie z art 42 karty Nau, ci wychowawcy podlegaja tej ustawie . Sa wymienieni w KN art 42.
Z opiekuńczo leczniczych tak, ale z opiekuńczo wychowawczych nie.
Art. 42 KN
Wychowawcy świetlic szkolnych i półinternatów (z wyjątkiem wychowawców świetlic szkół specjalnych), świetlic i klubów środowiskowych, w tym: profilaktyczno-wychowawczych i terapeutycznych, wychowawcy młodzieżowych ośrodków socjoterapii
Wychowawcy:
a) w zakładach opiekuńczo-leczniczych dla dzieci,
b) w domach wczasów dziecięcych
- w tym na zajęcia dydaktyczne,
c) w specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, zakładach
poprawczych, schroniskach dla nieletnich, świetlicach szkół
specjalnych, rodzinnych ośrodkach diagnostyczno-
konsultacyjnych, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych,
zespołach pozalekcyjnych zajęć wychowawczych
zorganizowanych w podmiotach leczniczych
Ale co ciekawe, w publicznych placówkach, - oswiaowych i w opiekuńczych (opiekunczo leczniczych) z godnie z art 42 karty Nau, ci wychowawcy podlegaja tej ustawie . Sa wymienieni w KN art 42.
Z opiekuńczo leczniczych tak, ale z opiekuńczo wychowawczych nie.
Art. 42 KN
Wychowawcy świetlic szkolnych i półinternatów (z wyjątkiem wychowawców świetlic szkół specjalnych), świetlic i klubów środowiskowych, w tym: profilaktyczno-wychowawczych i terapeutycznych, wychowawcy młodzieżowych ośrodków socjoterapii
Wychowawcy:
a) w zakładach opiekuńczo-leczniczych dla dzieci,
b) w domach wczasów dziecięcych
- w tym na zajęcia dydaktyczne,
c) w specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, zakładach
poprawczych, schroniskach dla nieletnich, świetlicach szkół
specjalnych, rodzinnych ośrodkach diagnostyczno-
konsultacyjnych, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych,
zespołach pozalekcyjnych zajęć wychowawczych
zorganizowanych w podmiotach leczniczych
Re: pracownik sosjalny pracuje z dziećmi
Czyli moge pracować z dziećmi? czy musze robić studia podyplomowe?mam wykształcenie wyższe, ale nie mam specjalizacji praca socjalna (zachowałam jednak uprawnienia do wykonywania zawodu pracownika socjalnego, studia kończyłam przed wejściem w zycie ustawy z 12.03.2004r.)
Wojtek, widzę, że jestes życzliwą osobą:) mam do Ciebie więc jeszcze pytanie: jestem zatrudniona przez centrum, a świadczę pracę w 4 placówkach po 1/4 etatu. umowę mam jedna. Jestem ujęta w schemacie organizacyjnym. Nie jestem jednak ujęta w regulaminie żadnej z tych placówek, nie mam tez w regulaminie mojego zakresu obowiązków. Dzisiaj przeczytałam regulaminy i bardzo mnie to zdziwiło. Jak to jest u Was?
z twojego opisu w moim przekonaniu wynika, że jesteś pracownikiem Centrum. Dyrektor Centrum deleguje cię do pracy według harmonogramu czyli przypisuje ci miejsce wykonywania pracy. Zakres obowiązków nie koniecznie musi być w regulaminie musi on natomiast być w twoich aktach osobowych a ty musisz się z nim zapoznać i go podpisać
Oprócz marta - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
zwolnienia w placówce
witam
Arkusz badań i obserwacji pedagogicznych
wyrównanie pensji
pracownicy socjalni w placowkach
pełnoletni wychowanek
program do grafików
szkolenia
...takie czasy......
RODZINA ZASTĘPCZA/ ADOPCYJNA
Kwalifikacje zawodowe w MOW i MOS
Placówki jako samodzielne jednostki budzetowe
Kto współpracuje w szczególności z asysentem rodziny?
Co z reulaminami
ochr
Ochrona danych osobowych