Blokowanie stron internetowych, utrudnianie dostępu do informacji - to główne problemy z którymi się spotykam obecnie przed wyborami do europarlamentu.
W malym mieście w ktorym obecnie przebywam jest to o tyle bardzo negatywne zjawisko ( niedemokratyczne), że rzutuje na całoksztalt atmosfery i klimatu zaklamania, obludy i zamykania się na wszelkie normalne kontakty. Sprzyja to poglębianiu się dezinformacji, zaklamania oraz takim negatywnym zjawiskom jak zatwardzialość i zawziętość.
Wykluczenie spoleczne jest tutaj sprawą oczywistą i nikt się temu nie dziwi, a ja interweniując narażam się na stygmatyzację i piętnowanie. Rozmowy na temat asertywności, demokracji są bardzo trudne, ale nie poddaję się.
Od dluższego czasu - wlaściwie od początku zmiany formy tego Forum nie korzystalam z niego ponieważ uznalam, że skoro forum ops.pl stalo się witryną, ktora daje sobą manipulować, wyklucza osoby ktore mają bardzo małą wiedzę dotyczącą poruszania się na stronach internetowych ( a więc większość klientow ops, rownież ludzie starsi ( w tym też starsi pracownicy socjalni ) - to szkoda czasu i nerwów dla ludzi bez empatii).
Wzięłam się za pisanie książki ( bo zamknąc ust sobie nie pozwolę) i mam nadzieję, że zdążę wydać ją do OKPS ( Ogolnopolska Konferencja Pracownikow Socjalnych w Częstochowie) na ktorą chcę pierwszą część przywieźć - a jak nie to kiedyś w końcu ją wydam ( wydawca czeka) - nie jest bowiem moim zdaniem demokratycznie zamykać komuś usta poprzez takie prymitywne zachowanie i metody rodem z ustroju o ktorym chcemy zapomnieć.
PS
To co dzieje się obecnie na Ukrainie urąga godności czlowieka, a tlumaczenia pana Kulczyka
uważam za warte uwagi - biorąc pod uwagę Dolny i Gorny Śląsk w Polsce ( myślę, że p.Kulczyk w kwestii wyludnienia - a zwlaszcza przyczyn w tym rejonie Polski ma spory udzial - biorąc pod uwagę gospodarkę i wie co mowi bo zna to z autopsji np. Vattenfall - to a propos dzisiejszej informacji w Onecie i wypowiedzi najbogatszego Polaka w Polsce i jego wplywu na polityke Polski)