zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 maja 2014, 13:34

Mam klienta który pobiera zasiłek stały. Wystąpiliśmy do sądu o alimenty od osób zobowiązanych. Sąd zasądził od osób zobowiązanych alimenty (w. prawomocny) w łącznej kwocie 400,00 zł. ponadto klient pobiera zasiłek pielęgnacyjny 153,00 zł. W sumie dochód jego wynosiłby 553 zł. i nie kwalifikuje się do otrzymywania zasiłku stałego. Tylko mam problem: jest wyrok a osoby zobowiązane alimentów nie płacą. co mam zrobić? czy wliczyć do dochodu alimenty, których klient nie otrzymuje , czy nie? Jak dalej to poprowadzić?
Proszę o propozycje.
dona

Napisano: 16 maja 2014, 14:25

dla mnie sprawa oczywista - liczy się nie wyrok tylko faktyczny stan rzeczy - czy alimenty otrzymuje!!!!!!!!! Jeśli otrzymuje to wszczynasz postepowanie, badasz od kiedy i uchylasz. Jak nie otrzymuje to przypominasz o obowiązku informowania o każdej zmianie sytuacji dochodowej - uczulasz, że jak tylko coś dostanie, to Ty pierwsza masz się o tym dowiedzieć:) .... i po sprawie.
pozdrawiam
to ja:)

Napisano: 16 maja 2014, 14:29

Dokładnie. Pomóż klientowi zlozyc papiery u komornika
migdał

Napisano: 16 maja 2014, 14:39

Tylko problem bo klient nie chce złożyć wniosku do komornika. A wiem że osoby zobowiązane są ściągalne. Mam go zmusić? Jak?
dona

Napisano: 19 maja 2014, 8:48

oczywiście,że masz go zmusić- spisz kontrakt a jak nie złoży wniosku do komornika - to daj mu odmowę na świadaczenia z pomocy społecznej
abc

Napisano: 19 maja 2014, 14:51

A jak osoby zobowiązane go wtedy pobiją albo zabiją i przyjedzie tvn,polsat czy jakaś inna tv, z oczywiście postawioną tezą :ops go zabił ,co wtedy ?pytam się.
trefl

Napisano: 20 maja 2014, 0:46

Na jakiej podstawie prawnej można zmuszać podopiecznego do wystąpienia do komornika? Jaka jest podstawa prawna spisywania takiego wymuszającego kontraktu?
bebo

Napisano: 20 maja 2014, 8:23

Jaka??? Art. 2 uops....
Zobowiązać i wyciągnąć konsekwencje....
ludzie, czego wy sie boicie?
Ze polsat lub tvn przyjedzie? A proszę bardzo. Jeśli postepuje zgodnie z przepisami, a ustawodawca dal nam narzędzia by klienci nie naciągali państwo na kasę to mogę wystąpić przed kamerami. A potem mnie wezmą do tańca z gwiazdami:)
migdał

Napisano: 20 maja 2014, 13:40

A gdzie tam jest napisane, że zamiast pomagać, należy skłócać rodziny i wymuszać występowanie przeciwko dzieciom do komornika? Przed laty Sąd Najwyższy orzekł, że jeżeli ktoś nie chce alimentów od dzieci, to żaden urząd nie ma prawa decydować za niego i odmawiać mu pomocy z tego powodu.
bebo

Napisano: 20 maja 2014, 18:52

są alimenty nie dla jaj tylko dla czegoś tam....komornik i do czasu ściągnięcia stały
Wredna1

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x