Praca dorywcza - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 maja 2014, 9:40

Cześć wszystkim!
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i jakoś sobie z nim poradził?
Rodzina na wywiadzie jawnie mówi mi że członkowie pracują dorywczo, ale nie chcę napisać tego na oświadczeniu ani podać kwoty dorabianych pieniędzy. Co z tym zrobić?
Kulcia

Napisano: 19 maja 2014, 9:45

muszą złożyć oświadczenia o wysokości uzyskanego dochodu. odmowa złożenia oświadczenia jest podstawą do odmowy udzielenia pomocy.
p..

Napisano: 19 maja 2014, 10:12

Na oświadczeniu piszą o dochodach z pracy dorywczej, a jak nie to niech napiszą że nie wyrażają zgody na ujawnienie danych. Jeśli nie będą chcieli napisać żadnego oświadczenia wówczas przydałoby się napisać notatkę z rozmowy (dobrze, żeby świadkiem rozmowy był drugi pracownik) i decyzja odmowna - brak współpracy, a w szczególności odmowa złożenia oświadczenia o dochodach, uniemożliwia prawidłowe ustalenie dochodu rodziny, a tym samym nie pozwala na skonfrontowanie tego dochodu z obowiązującymi kryteriami dochodowymi.
prac socj

Napisano: 19 maja 2014, 13:37

Też tak bym postąpiła, jak mówi pracownik socjalny ;)
Esia

Napisano: 19 maja 2014, 22:14

Jak pracuje dorywczo to posiada umowę wystąp do Urzędu skarbowego z wnioskiem o udzielenie informacji ile odprowadził podatku z pracy dorywczej najemnej.
Sprawa prosta jak drut.
barkaz

Napisano: 19 maja 2014, 22:59

dorywczo=na czarno
p..

Napisano: 20 maja 2014, 7:58

dokładnie jak pisze p..: praca dorywcza = na czarno. więc nie ma mowy o żadnej umowie.
dziękuję za podpowiedzi. wykorzystam w praktyce :D
Kulcia

Napisano: 21 maja 2014, 8:31

w takiej sytuacji można spisać protokół wpisując wszystko co klienci powiedzą. Dać im do podpisania a jeśli odmówią napisać adnotację, że odmówili. W takiej sytuacji protokół jest ważny i o wiele bardziej wartościowy jako dowód niż notatka służbowa. W ten sposób przynajmniej będzie ustalona sytuacja dochodowa o ile podadzą wysokość dochodów. Potem zawsze można dać odmowę na brak współpracy lub odmowę przeprowadzenia wywiadu albo i to i to.
igaa

Napisano: 21 maja 2014, 9:52

Oświadczenie o uzyskanym dochodzie zgodnie z ustawą o pomocy społecznej art. 107 ust. 5b pkt.7 winno zawierać informację o potrąconej zaliczce na podatek dochodowy, na składki na ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne i rentowe oraz chorobowe. Oświadczenie z pracy dorywczej w szarej strefie, którego domagają się pracownicy socjalni od klientów pomocy społecznej nie ma usankcjonowania prawnego, ale naszych legislatorów ustaw ta sprawa jak gdyby nie interesuje, bo nie widzą wyjścia z tej patowej sytuacji. Wszyscy wiedzą, że szara strefa kwitnie, jest na to społeczne przyzwolenie prominentów rządzących. Nikt nie przejmuje się zestresowanymi pracownikami socjalnymi, którzy zamiast ludziom pomagać musieliby informować urząd skarbowy lub PIP o pracy na czarno, a przecież tego nie chcemy robić. Jak więc mamy postępować? Udawać, że o niczym nie wiemy? Mam serdecznie dość takiej pracy ? Pocieszam się, że niewiele zostało mi do emerytury, ale żal mi koleżanek.
Buś

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x