Matka z synem studiującym, a oddzielne gospodarstwo. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 kwie 2018, 17:15

Matka zgłasza się po pomoc finansową. Gdy dowiaduje się w rozmowie, że stypendium syna liczymy jako dochód, to na wywiadzie oświadcza oddzielne gospodarstwo z synem. Syn to potwierdza słownie i wychodzi z domu. Gdy pytam go ile ma tego stypendium rzuca z przedpokoju, że to nie moja sprawa. Czy mogę uznać to oddzielne gospodarstwo? Bo nie mam w tym doświadczenia.
Mirabelka
Referent
Od: 19 cze 2017, 16:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 kwie 2018, 18:32

Mirabelka pisze:Matka zgłasza się po pomoc finansową. Gdy dowiaduje się w rozmowie, że stypendium syna liczymy jako dochód, to na wywiadzie oświadcza oddzielne gospodarstwo z synem. Syn to potwierdza słownie i wychodzi z domu. Gdy pytam go ile ma tego stypendium rzuca z przedpokoju, że to nie moja sprawa. Czy mogę uznać to oddzielne gospodarstwo? Bo nie mam w tym doświadczenia.

Ja oczywiście bym nie uznał, ale to kwestia tego, że nie lubię świętego spokoju. Opisz w wywiadzie dokładnie jak na forum. Napisz że klientka zmieniła zdanie co do wspólnego gospodarowania z synem po uzyskaniu od ciebie informacji o wliczaniu stypendium syna do dochodu. Zapytaj ją na czym polega oddzielne gospodarowanie jej i syna, zapytaj kto gotuje obiady?, kto i na jakich zasadach korzysta z poszczególnych części mieszkania, czy syn partycypuje w kosztach utrzymania mieszkania? czy syn ma własne sprzęty niezbędne do prowadzenia gospodarstwa domowego? odrębne gospodarowanie nie polega na oświadczeniu że tak jest tylko wykazaniu, że jest tak w rzeczywistości. Nie spiesz się z wydaniem decyzji, skoro synek nie chce współpracować, napisz do uczelni wniosek o udostępnienie danych na temat stypendium. Sprawa niech trwa, wcale nie musi być szybko załatwiona. Jak zdobędziesz dane licz synka do wspólnego gospodarstwa. Jak się pani nie spodoba zawsze może się odwołać.
Z drugiej strony w międzyczasie zaproponuj pani jakąś formę aktywizacji która będzie w ogóle warunkiem przyznania pomocy, wymyśl jakiś prościutki, szybciutki kontrakcik :lol: który zaproponujesz jej niespodziewanie pojawiając się w jej domu. Jak odmówi sprawa sama się upraszcza
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 11 kwie 2018, 8:17

wiejskigopsiak bardzo podoba mi się Twój tok myślenia :)

A to może się przyda:

• wyrok WSA z 21 grudnia 2010 r. (sygn. akt II SA/Lu 664/10): „W sytuacji, gdy dwie osoby mieszkają ze sobą, a jedna z nich faktycznie zarządza mieszkaniem pod nieobecność drugiej, ma swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń i urządzeń domowych, w tym do kuchni i lodówki, zaś ta druga ponosi wszystkie koszty utrzymania mieszkania, to okoliczności te wskazują jednoznacznie na prowadzenie przez wskazane osoby wspólnego gospodarstwa domowego w rozumieniu art.6 pkt 10 i 14 u. p. s.”,

I OSK 430/12 - Wyrok NSA z 2012-08-02 - Wspólne mieszkanie, mały metraż mieszkania, posiadanie stałego dochodu tylko przez matkę odwołującej, stan zdrowia H. P. wskazują na prowadzenie gospodarstwa domowego z odwołującą. Skarżąca pozostaje na utrzymaniu matki, gdyż poza dodatkiem mieszkaniowym, przyznanym od 1 stycznia 2011 r., nie ma własnych dochodów. Skarżąca oraz jej matka zmuszone są do opłacenia nie tylko czynszu za mieszkanie, pokrywanego w większej części przez dodatek mieszkaniowy, lecz również pozostałych kosztów związanych z użytkowaniem wspólnego mieszkania, w szczególności za zużycie energii elektrycznej, wody czy gazu. Oczywistym jest, że osoby te ponosić muszą także koszty zakupu żywności, leków, odzieży i innych niezbędnych potrzeb bytowych. Sąd podzielił również stanowisko organu drugiej instancji, że okoliczność świadczenia przez matkę na rzecz skarżącej alimentów w wysokości 100,00 zł miesięcznie, jak również fakt zawarcia umowy pożyczki przez skarżąca z matką, nie świadczą - w okolicznościach rozpoznawanej sprawy - o prowadzeniu przez nią odrębnego gospodarstwa domowego.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem