Witajcie,
właściciel mieszkania, które wynajmuje(blok bez zarządcy) w umowie najmu wpisuje metraż 61 m2, a we wniosku o dodatek mieszkaniowy wpisuje 54 m2, bo mówi, że reszta to skosy, a on odprowadza podatek od 54 m2. Moim zdaniem, powinien wpisać 61 m2, czyli tyle, ile wynika z umowy najmu, bo osoba, która wynajmuje płaci czynsz najmu za 61 m2- tak wynika przynajmniej z umowy.
Co byście zrobili w tym wypadku? Kto ma rację? Czy jeżeli powołam się na art. 5 ust. 2 to będzie to wystarczające do wyjaśnienia w tej sprawie?
Łączę pozdrowienia.
Metraż mieszkania, skosy, podatek
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: Metraż mieszkania, skosy, podatek
Co byśmy zrobili? Nie wiem na pewno, jednak zastanawiam się co należałoby zrobić. Przede wszystkim oprzeć się na dokumentach lub dokumentacji technicznej. W pierwszym rzędzie byłaby to inwentaryzacja budowlana, w dalszej kolejności: projekt budowlany, projekt techniczny, może akt notarialny załącznik do aktu itp. Trzeba postarać się przekonać tego wynajmującego, niech pomyśli, odszuka i pokaże. Takiego podejścia wymaga postępowanie administracyjne.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Pan nie chciał w ogóle aktu notarialnego przedstawiać, argumentował to tym, że akt notarialny jest dla niego i nie chce żeby ktoś inny miał wgląd. Po długiej rozmowie jednak udało się nakłonić, żeby przyniósł. Czekam w chwili obecnej na to.
Dzięki PCW.
Dzięki PCW.
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
dzień dobry,
mam dzis taki sam klopot. mieszkanie ze skosami, powierzchnia ogół mieszkania67 m2, odliczając skosy 40 m2.
którą wartośc nalezy brac pod uwage przy określeniu powierzchni użytkowej ?
mam dzis taki sam klopot. mieszkanie ze skosami, powierzchnia ogół mieszkania67 m2, odliczając skosy 40 m2.
którą wartośc nalezy brac pod uwage przy określeniu powierzchni użytkowej ?
Oprócz Metraż mieszkania, skosy, podatek - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
szkolenie w Suwałkach z dodatków mieszkaniowych
akt notarialny na działkę-skąd metraż?
wniosek o udostępnienie danych
Ryczałt dla wnioskodawcy do rak wlasnych>?
Zmiana w członkach rodziny, uchylam czy zmieniam dec
skrócenie dodatku jakie pouczenie w decyzji
prosze kochani wrzuccie wzor decyzji
metraż jaka decyzja???????//
trudna sprawa dodatek mieszkaniowy
pomozcie jak obliczyc wartosc 1kw?
Ryczałt do wnioskodawcy- SYGNITY
jakie przyjąć wydatki na mieszkanie?
Przyznać dodatek czy nie (przekroczenie 125%)??
Własność lokalu - a podpis na wniosku.
co to znaczy centralnie ciepla woda?
składka KRUS jako domownik????