Metraż mieszkania, skosy, podatek

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Metraż mieszkania, skosy, podatek

Post autor: Klara27 »

Witajcie,
właściciel mieszkania, które wynajmuje(blok bez zarządcy) w umowie najmu wpisuje metraż 61 m2, a we wniosku o dodatek mieszkaniowy wpisuje 54 m2, bo mówi, że reszta to skosy, a on odprowadza podatek od 54 m2. Moim zdaniem, powinien wpisać 61 m2, czyli tyle, ile wynika z umowy najmu, bo osoba, która wynajmuje płaci czynsz najmu za 61 m2- tak wynika przynajmniej z umowy.
Co byście zrobili w tym wypadku? Kto ma rację? Czy jeżeli powołam się na art. 5 ust. 2 to będzie to wystarczające do wyjaśnienia w tej sprawie?
Łączę pozdrowienia.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Re: Metraż mieszkania, skosy, podatek

Post autor: PCW »

Co byśmy zrobili? Nie wiem na pewno, jednak zastanawiam się co należałoby zrobić. Przede wszystkim oprzeć się na dokumentach lub dokumentacji technicznej. W pierwszym rzędzie byłaby to inwentaryzacja budowlana, w dalszej kolejności: projekt budowlany, projekt techniczny, może akt notarialny załącznik do aktu itp. Trzeba postarać się przekonać tego wynajmującego, niech pomyśli, odszuka i pokaże. Takiego podejścia wymaga postępowanie administracyjne.
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Post autor: Klara27 »

Pan nie chciał w ogóle aktu notarialnego przedstawiać, argumentował to tym, że akt notarialny jest dla niego i nie chce żeby ktoś inny miał wgląd. Po długiej rozmowie jednak udało się nakłonić, żeby przyniósł. Czekam w chwili obecnej na to.
Dzięki PCW.
Maja512
Referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: Maja512 »

dzień dobry,
mam dzis taki sam klopot. mieszkanie ze skosami, powierzchnia ogół mieszkania67 m2, odliczając skosy 40 m2.
którą wartośc nalezy brac pod uwage przy określeniu powierzchni użytkowej ?
ODPOWIEDZ