Miesiąc księgowania

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
ops.so
Praktykant
Zajmuję się: OPS
Kontakt:

Miesiąc księgowania

Post autor: ops.so »

Która data jest dla Was datą wyznaczająca datę i miesiąc zapisu w księgach rachunkowych:
a) data wystawienia Fa VAT
b) data sprzedaży Fa VAT
c) data wpływu do jednostki Fa VAT
d) data przelewu za Fa VAT

Obecnie stosujemy zasadę księgowania Fa VAT (koszty i wydatki) pod datą WB na którym dokonano zapłaty za przelew. W miesiącach kwartalnych sprawdzamy czy do jednostki nie wpłynęła FA VAT, która nie została zapłacona w danym miesiącu, jeżeli tak to wykazujemy ją w zobowiązaniach. Ostatnio spotkaliśmy się z protokołami RIO, która wskazują, że data zapisu w księgach powinna być data operacji gospodarczej zatem FA VAT, które wpływają na przełomie miesiąca powinny być ujmowane w miesiącu wpływu, natomiast zapłata w dacie zgodnej z WB.

Jaka jest wasza praktyka w powyższym ? :?:
Jessie
Starszy referent
Zajmuję się: FIN
Kontakt:

Re: Miesiąc księgowania

Post autor: Jessie »

Data wpływu do jednostki, ale i tak program pozwala na wpisanie odpowiednio dat: księgowania, dokumentu i operacji gospodarczej.
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

Post autor: mania0m0 »

ja mam zapis w polityce rachunkowości, że dokumenty księguję pod datą wpływu do jednostki. Wyjątek stanowią dokumenty wpływające po zakończonym kwartale - wtedy księguję je do kosztów kwartału, którego dotyczą.
ops2020
Podinspektor
Zajmuję się: Finanse
Kontakt:

Post autor: ops2020 »

u mnie data zakupu/wykonania usługi lub data wystawienia (wcześniejsza z nich jeśli się różnią), a gdy wpłynie po 5. dniu danego miesiąca w miesiącu wpływu (aby móc ująć zobowiązania w sprawozdaniu i nie robić korekt), data zapłaty zgodnie z WB sam wydatek)
Mmm2018!
Referent
Zajmuję się: KS
Kontakt:

Post autor: Mmm2018! »

Ja też mam zapis w polityce rachunkowości, że dokumenty księguję pod datą wpływu do jednostki. Wyjątek stanowią dokumenty wpływające po zakończonym miesiącu - 7 dnia m-c jeżeli dotyczą poprzedniego to księguję z ostatnim dniem m-ca którego dotyczą.
ops.so
Praktykant
Zajmuję się: OPS
Kontakt:

Post autor: ops.so »

To jak wygląda u was obieg dokumentu ? Księgujecie fakturę przed opisaniem merytorycznym ?
mania0m0
Referent
Zajmuję się: księgowością OPS
Kontakt:

Post autor: mania0m0 »

u mnie faktura jest wbijana do dziennika, następnie Pani Kierownik ją opisuje, trafia do księgowości, jest weryfikowana pod względem formalno-rachunkowym i pod datą wpływu podpisywana jest "sprawdzono merytorycznie"
ODPOWIEDZ