projekt EFS a koszty pośrednie
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowością OPS
- Kontakt:
projekt EFS a koszty pośrednie
czy można dokonać wydatku zaliczanego do kosztów pośrednich nie mając żadnego wydatku związanego z kosztami bezpośrednimi?
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Re: projekt EFS a koszty pośrednie
Tak, można. Koszty pośrednie wręcz nie powinny być bezpośrednio związane z projektem. U nas koszty pośrednie idą na dodatki dla kadry zarządzającej i wyposażenie ośrodka.
-
- Referent
- Kontakt:
w sumie ma to sensMmm2018! pisze: 25 sie 2021, 7:51 Tak, można. Koszty pośrednie wręcz nie powinny być bezpośrednio związane z projektem. U nas koszty pośrednie idą na dodatki dla kadry zarządzającej i wyposażenie ośrodka.

-
- Referent
- Kontakt:
Miałam w kosztach bezpośrednich wyposażenie klubu seniora- zabudowa kuchenna. Z kosztów pośrednich kupiliśmy zlew bo nie było w zabudowie i zakwestionowali to nam ze taki zlew nie może być płacony z kosztów pośrednich ponieważ jest bezpośrednio związany z projektem. Najbezpieczniej jest z kosztów pośrednich płacić dodatki dla kadry zarządzającej i wyposażenie które ma służyć kadrze zarządzającej np komputer, niszczarka , fotele , klimatyzacja.
-
- Referent
- Kontakt:
U nas właśnie na to są przeznaczane środki z kosztów pośrednich, ale miałam wątpliwości co do tego, czy mogę wypłacić dodatki, jeżeli nie mam wydatków z kosztów bezpośrednich. Dziękuję 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
W wytycznych kwalifikowalności wydatków jest katalog kosztów pośrednich.Jest jasno opisane co może stanowić koszty pośrednie.
-
- Referent
- Kontakt:
wiem, czytałamIga02 pisze: 26 sie 2021, 8:21 W wytycznych kwalifikowalności wydatków jest katalog kosztów pośrednich.Jest jasno opisane co może stanowić koszty pośrednie.

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FIN
- Kontakt:
Ja miałam zapis w umowie, że koszty pośrednie wynoszą jakiś % kosztów bezpośrednich, więc jak nie było kosztów bezpośrednich to nie płaciłam pośrednich bo nie było z czego.
-
- Referent
- Kontakt:
u mnie też jest taki zapis, ale to chyba bardziej chodzi o to, żeby była jakaś kwota bazowa, od której można obliczyć ten %.... tak zrozumiałam z tego, co pisał/a wyżej Mmm2018!Jessie pisze: 26 sie 2021, 13:59 Ja miałam zapis w umowie, że koszty pośrednie wynoszą jakiś % kosztów bezpośrednich, więc jak nie było kosztów bezpośrednich to nie płaciłam pośrednich bo nie było z czego.
a pytałam, bo też mam wątpliwości...
-
- Referent
- Kontakt:
Koszty pośrednie ja liczę % od wydanych kosztów bezpośrednich i wtedy wypłacam koszty pośrednie
Oprócz projekt EFS a koszty pośrednie - Księgowość przeczytaj również:
Rozliczenie dotacji 250
Nota księgowa SUO
podpisy na fakturach
Konto do wpłat komornicznych z FA
Miesiąc księgowania
nienależnie pobrane
gdzie wykazać różnicę z RB 27ZZ
nienależnie pobrane św. a paragrafy i sprawozdania
cross-financing
organizacja zbiórek
odpłatność za suo - rachunek bankowy