ja byłam na szkoleniu z p. Mlonką i ona mówiła, że jak jest ciągłość umów zleceń do robić uzysk bo czasem się zdarza że ktoś cały rok pracuje na umowy zlecenie wystawiane co miesiąc, zresztą sama miałam taki przypadek
że facet już trzeci rok pracuje na umowę zlecenie i co miesiąc ma wystawianą nową umowę
za bardzo mnie nie interesuje co mówi Pani Mlonka dopóki nie poda na swoje twierdzenie podstawy prawnej.
Umowa zlecenie jest umową cywilno-prawną zawartą na określony okres. Po tym okresie umowa nie obowiązuje. Czyli jest to dochód utracony. Na jakiej podstawie mam doliczyć dochód z tej umowy?
Zresztą sprowadźmy wszystko do absurdu:
Mamy 2 klientów:
1. klient ma co miesiąc nową umowę zlecenie z tym samym zakładem;
2. klient ma co miesiąc nową umowę zlecenie, ale z różnymi zakładami.
Jeden ma uzysk, drugi nie?
Ja też ten problem przerabiałam . Mam parę zakładów w okolicy w których na takowe umowy ludzie po parę lat pracują. Uw - kontrola - kazały doliczać i co mam dyskutować chciaż próby były - doliczam
ja mam z Ministerstwa taką odpowiedź: Zgodnie z art. 3 pkt 23 lit c. i art. 3 pkt 22 ustawy zawarcie konkretnej umowy zlecenia jak i rozwiązanie (wygaśnięcie) takiej umowy zlecenia jest okolicznością uznawaną odpowiednio za uzyskanie/utratę dochodu. MPiPS nie jest jednak organem ustalającym prawo do świadczeń rodzinnych w indywidualnych sprawach, ani nie posiada uprawnień do dokonywania wiążących wykładni przepisów prawa.