Mieszkanie bezczynszowe oplaty - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 maja 2018, 14:50

Witam, chciałabym starać się o dodatek mieszkaniowy ale nie wiem jak to ugryźć. Wynajmuję mieszkanie od osoby prywatnej, mieszkanie jest w jej budynku takie bezczynszowe. Byłam dziaiaj w mopsie jak najbardziej mogę się stara o taki dodatek z tym, że właścicielka musi napisać oświadczenie i w nim wypisać za co płace i tu jest problem bo nie wiemy co można wypisać. Wywóz śmieci, woda, ale jak przeliczyć ogrzewanie takich opłat wyjdzie niewiele a płacimy 1100 zł czy wlicza się tez tzw. Odstępne ?
Niuska118
Praktykant
Od: 10 maja 2018, 14:37
Zajmuję się: Fryzjer

Napisano: 11 maja 2018, 10:27

Podaj wszystkie opłaty, pracownik przyjmujący wniosek pokieruje Cię, które opłaty można zaliczyć do celów obliczenia DM: czynsz, odstępne, wszelkie koszty eksploatacji i fundusz remontowy, opłaty za media: CO, woda, kanalizacja, wywóz odpadów stałych.
Nie liczy się czynszu jaki płacisz tylko przyrównuje go do czynszu, jaki obowiązywałby, gdyby ten lokal wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy. Trochę skomplikowane.... ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 16 maja 2018, 9:57

A jeżeli wnioskodawca wynajmuje mieszkanie od rodziców z zasobów spółdzielni mieszkaniowej?? mam umowę najmu jednak nie płaci rodzicom żadnej kasy za wynajem tylko ponosi wszelkie opłaty w spółdzielni i w umowie to jest zawarte.. to wtedy pod uwagę biorę te wydatki co potwierdzi zarządca, nie muszą poprawiać umowy żeby widniał tam jakiś czynsz???
jakub@
Stażysta
Od: 31 sty 2018, 9:02
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 maja 2018, 10:37

To w takiej sytuacji jest umowa użyczenia a nie najmu. Nie możesz poprawić umowy wpisując czynsz bo byłaby to nieprawda. A druga sprawa po co płacić podatek od czegoś, czego się nie pobiera? Zmienić umowę na użyczenie i liczyć tylko te opłaty ponoszone do SM.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 18 maja 2018, 21:13

Umowy nie zmienia się z byle powodu i nie należy tego doradzać. Doradzę jednak że
1) nie jest ważna nazwa, lecz treść
2) odstępne w kodeksie cywilnym nazywa się czynszem.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem