Czy przy wnioskach o przyznanie dodatku mieszkaniowego zbieracie od wnioskodawców zgody na przetwarzanie danych osobowych jeżeli tak to proszę o wzór takiego oświadczenia.Jaki wzór będzie obowiązywał po wejściu RODO?
Póki co, to sprawy dodatków mieszkaniowych nie wymagają zgody na przetwarzanie danych osobowych. Szkolenie mam jutro, więc jak się coś zmieni - dopiszę
Według szkoleniowca, jeśli nasze działanie nie wykracza poza obszar ustawy o DM nie będzie konieczności pobierania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Jednakże często przekazujemy sobie informacje z działu do działu. Niby jeden organ ale zgoda powinna być. Druga sprawa bierzemy od klienta nr telefonu, aby mieć z nim kontakt. Nie jestem przekonana, czy to nie wykracza poza "obszar" naszego działania ....
To jest jeden wielki absurd. Petent przychodzi po pieniądze (jak by nie było), składa wniosek i my jeszcze mamy prosić go o zgodę. To oczywiste, że wyraża zgodę, bo gdyby nie wyrażał, nie mógłby złożyć, a my rozpatrzyć wniosku i jego przyjście byłoby bez sensu.
W naszym przypadku - działając w zgodzie z ustawą o ochronie danych osobowych oraz, przyjmijmy, działając bez tej ustawy - nadal robilibyśmy to samo. Dane są chronione, komputery mają hasła, segregatory schowane są w szafach pod kluczem. Nie wynosimy danych poza urząd/ośrodek. Zatem ta ustawa to tylko dodatkowa biurokracja, przynajmniej dla nas. A ochrona danych - to tylko ładne słówka bo i tak jak ktoś chce to ukradnie dane. Ileż razy słyszeliśmy o wycieku danych, o handlu danymi osobowymi tysięcy/milionów klientów, itd.
Niektórzy mylą pojęcia. Absolutnie nie bierzemy ZGODY na przetwarzanie danych osobowych.
Ciąży na nas natomiast obowiązek informacyjny . Ale o tym czytaj post poniżej
To ja się wyłamę i powiem że u mnie dołącza się podpisaną przez wnioskodawcę klauzulę "RODO" zarówno do DE jak i do DM. Na moje usprawiedliwienie dodam tylko że nie byłem tego pomysłodawcą