Witam i proszę o poradę. Znalazłam się w trudnej sytuacji i chciałabym wystąpić o dodatek ale nie wiem jak to zrobić. Otóż od kilku lat wynajmuje od ZWN mieszkanie 57m2 które wiele lat temu było mieszkaniem socjalnym podzielonym na dwa lokale. Po przejęciu przez właściciela wynajeliśmy je jako jedno ale mamy dwa numery w umowie najmu. Jest to normalne dwu pokojowe mieszkanie z kuchnią łazienka i jednymi drzwiami wejściowymi ale w umowie mam napisane ze to dwa lokale. Czy mam szansę w takiej sytuacji otrzymać pomoc? Bardzo proszę o opinie.
Jeśli gospodarstwo domowe liczy co najmniej 3 osoby, to ja szansę widzę.
Głównym problemem może być przekonać urząd, że jest to jedno mieszkanie. objęte szczególną numeracją. Przekonywać może nie będzie potrzeba, gdy wniosek zostanie potwierdzony przez zarządcę/właściciela na 1 lokal, o sumarycznej powierzchni, choćby nawet o jakiejś szczególnej numeracji.
W razie problemu proponuję odwołanie do kolegium odwoławczego, widzę duże prawdopodobieństwo powodzenia, graniczące z pewnością.
Wcześniej mogłyby pomóc np. dodatkowe wyjaśnienia, własne lub zarządcy, lub wywiad środowiskowy, ale to w znacznej mierze kwestia podejścia konkretnego urzędu czy urzędnika.
PS. Umowy wcale nie trzeba nosić do urzędu (!), obowiązek taki dotyczy co najwyżej w stosunku do zarządcy.