Mniejsze wynagrodzenie niż w styczniu
- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Mniejsze wynagrodzenie niż w styczniu
Czy jakaś kompetentna osoba naliczająca płace może mi wytłumaczyć o czym mówi moja "płacowa". W ubiegłym miesiącu otrzymałam wynagrodzenie wyższe o kilkadziesiąt złotych netto niż w tym miesiącu. W ubiegłym miesiącu otrzymałam również trzynaste wynagrodzenie. Płacowa mówi, że w tym miesiącu potrąciła jakiś podatek, który się "nie naliczył" w ubiegłym miesiącu. Nie zarabiam powyżej 5700,00 zł - daleko mi. Z trzynastką kwotę tą przekroczyłam.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FIN
- Kontakt:
Re: Mniejsze wynagrodzenie niż w styczniu
Dobrze naliczyła Ci księgowa płace. Ze względu na rozporządzenie z 7 stycznia musiała policzyć wynagrodzenie z trzynastką na starych i nowych zasadach w styczniu. Na starych zasadach podatek był niższy więc taki Ci potrąciła. W tym miesiącu na nowych zasadach podatek jest niższy więc do wysokości podatku należnego na starych zasadach ma obowiązek "odebrać" należny z poprzedniego miesiąca niepobrany podatek. Stąd niższe wynagrodzenie w tym miesiącu. Mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale.
- MartaW
- Referent
- Kontakt:
To proszę podpowiedz mi, w zeszłym miesiącu dostałam za dużo niż powinnam? A w przyszłym dostanę tyle samo w tym? Co to za kombinacje... Te zmiany przy moim wynagrodzeniu nie miały być dla mnie istotne...
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Właśnie dlatego, że dostałaś trzynastkę i przekroczyłaś próg 5701 jest taka zmiana. Jeżeli w tym miesiącu podatek za styczeń będzie potrącony cały (jeżeli się da) to od przyszłej wypłaty będziesz mieć więcej netto (będzie już normalnie liczona). Gdyby w ciągu roku trafiła się jakaś lista okazjonalna (przekroczysz w miesiącu 5701 zł), np. nagroda, jubilatka itp. to nie zdziw się jak z wynagrodzeniem będzie tak jak teraz. Nowe przepisy są korzystne poniżej 5701 zł, ale jak pojawia się dodatkowa wypłata w miesiącu to zmiany związane z Polskim Ładem powodują że pracownik traci.
- MartaW
- Referent
- Kontakt:
Ale jest szansa, że odzyskam to w rozliczeniu rocznym?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Masz teraz pobierany ten podatek, żebyś nie musiała dopłacać w zeznaniu rocznym. On jest do zapłaty, nie do zwrotu. Jak będziesz miała jakieś odliczenia, lub rocznie zmieścisz się w limicie np. ulgi dla klasy średniej a teraz jej nie masz, to tak dostaniesz zwrot. Jak nie to nie będziesz musiała dopłacać.
- MartaW
- Referent
- Kontakt:
Moje roczne wynagrodzenie nie osiągnie pułapu 68412,00 zł. I jeszcze nasza Pani od płac twierdzi, że jeszcze 4 miesiące będę dostawała mniejsze wynagrodzenie... O zgrozo! o co tu chodzi. Trzynastkę dostałam taką jak miałam dostać, ani grosza więcej.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
My wynagrodzenie styczniowe dostaliśmy „normalne” , 13-stka została wypłacona na początku lutego a wypłata za luty, 24.02 i tez dostaliśmy pomniejszone wynagrodzenie za prace nawet w niektórych przypadkach o 390 zł … jest to sporo pieniędzy przy wynagrodzeniach jakie dostajemy
…

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
- Kontakt:
nic nie traci, wprowadzili ulgę dla klasy średniej, i taka osoba dostanie dokładnie tyle samo co na 31.12.2021r.Jessie pisze: 24 lut 2022, 13:42 Właśnie dlatego, że dostałaś trzynastkę i przekroczyłaś próg 5701 jest taka zmiana. Jeżeli w tym miesiącu podatek za styczeń będzie potrącony cały (jeżeli się da) to od przyszłej wypłaty będziesz mieć więcej netto (będzie już normalnie liczona). Gdyby w ciągu roku trafiła się jakaś lista okazjonalna (przekroczysz w miesiącu 5701 zł), np. nagroda, jubilatka itp. to nie zdziw się jak z wynagrodzeniem będzie tak jak teraz. Nowe przepisy są korzystne poniżej 5701 zł, ale jak pojawia się dodatkowa wypłata w miesiącu to zmiany związane z Polskim Ładem powodują że pracownik traci.
Sprawdzone , przeliczone kilka razy.
Kilka list dla jednego pracownika przeliczone oddzielnie, i przy każdej liście sprawdzone narastająco od początku roku, jaki podatek naliczyć czy Polski ład czy 2021.
Podaj ile miałaś brutto łącznego wynagrodzenia + 13 za styczeń, oraz czy złożyłaś PIT2, masz ulgę dla kls. średniej, PPK, KUP-300/250.
Jeżeli nie byłaś na L4, kwarantannie, opiece to możesz sama sprawdzić na kalkulatorze https://www.podatki.gov.pl/polski-lad/k ... olski-lad/
Łączna kwota wypłat w styczniu powinna wyjść tak jak na kalkulatorze mf
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Właśnie: pod warunkiem, że stosuje ulgę dla klasy średniej to na starych zasadach jak i nowych będzie miał takie samo wynagrodzenie. Jak ktoś wie, że roczne przychody nie osiągną pułapu dla ulgi dla klasy średniej (i świadomie rezygnuje z ulgi) to podatek z list okazjonalnych ma wyższy. Nawet jeżeli będzie miał odroczony podatek na mocy rozporządzenia z 7 stycznia to i tak ten podatek odda w przyszłych miesiącach.cpr3 pisze: 28 lut 2022, 0:27nic nie traci, wprowadzili ulgę dla klasy średniej, i taka osoba dostanie dokładnie tyle samo co na 31.12.2021r.Jessie pisze: 24 lut 2022, 13:42 Właśnie dlatego, że dostałaś trzynastkę i przekroczyłaś próg 5701 jest taka zmiana. Jeżeli w tym miesiącu podatek za styczeń będzie potrącony cały (jeżeli się da) to od przyszłej wypłaty będziesz mieć więcej netto (będzie już normalnie liczona). Gdyby w ciągu roku trafiła się jakaś lista okazjonalna (przekroczysz w miesiącu 5701 zł), np. nagroda, jubilatka itp. to nie zdziw się jak z wynagrodzeniem będzie tak jak teraz. Nowe przepisy są korzystne poniżej 5701 zł, ale jak pojawia się dodatkowa wypłata w miesiącu to zmiany związane z Polskim Ładem powodują że pracownik traci.
Sprawdzone , przeliczone kilka razy.
Kilka list dla jednego pracownika przeliczone oddzielnie, i przy każdej liście sprawdzone narastająco od początku roku, jaki podatek naliczyć czy Polski ład czy 2021.
Podaj ile miałaś brutto łącznego wynagrodzenia + 13 za styczeń, oraz czy złożyłaś PIT2, masz ulgę dla kls. średniej, PPK, KUP-300/250.
Jeżeli nie byłaś na L4, kwarantannie, opiece to możesz sama sprawdzić na kalkulatorze https://www.podatki.gov.pl/polski-lad/k ... olski-lad/
Łączna kwota wypłat w styczniu powinna wyjść tak jak na kalkulatorze mf
Oprócz Mniejsze wynagrodzenie niż w styczniu - Kadry przeczytaj również:
nagroda jubileuszowa, dzień wypłaty
PPK, pierwsza wpłata
Ryczałt za jazdy lokalne
czas pracy
urlop dla nowo zatrudnionego pracownika - proszę o pomoc jak to ustalić
Pismo do emerytów ZFŚS
Dodatek stażowy w RPA za luty
opiekunka - umowa zlecenie a zwrot za dojazdy
chorobowe po macierzyńskim
Składka zdrowotna
dodatek stażowy, chorobowe
Dodatkowy urlop dla pracownika socjalnego
problem z chorobowym - 37 dni jak policzyć...
praca zdalna
dodatek stażowy
archiwizacja dokumentacji kadry