Moduł II - ważność orzeczenia - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 07 maja 2015, 12:39

Witam,
mam problem...
Z umowami z AS Moduł II czekaliśmy aż dostaniemy drugą transzę. Właśnie jestem na etapie przygotowywania umów i mam przypadek, że jednej studentce skończyło się orzeczenie 30.04. Na komisje czeka się u nas do 2 miesięcy, rozliczyć studentów musimy do końca maja. Co ja mam z nią zrobić? Na dzień dzisiejszy nie mogę z nią podpisać umowy, prawda? Jak z tego wybrnąć?
PCPR

Napisano: 07 maja 2015, 12:48

hmmm rozumiem że złożyła już wniosek na komisje? Jeśli tak to wystosowałabym pismo żeby dołączyła nowe orzeczenie. i wtedy niech złoży podanie jakieś i dokument potwierdzający złożenie dokumentów na komisje. Moim zdaniem termin do końca maja ma nieść korzyść studentom bo szybciej dostają kasę, więc teraz na korzyść studenta poczekałabym aż otrzyma nowe orzeczenie. Bo w sumie logicznie patrząc to nawet jeśli dostałaby lekki stopień to teoretycznie spełniała warunki programu od października do 30.04. wiec należy się jej cześć dofinansowania. Ja poczekałabym na komisje. A potem na korzyść studenta po prostu podpisać umowę w maju ...ciezka sprawa
pcpr

Napisano: 07 maja 2015, 12:54

wnioskodawca niech prosi ZOON o przyspieszenie komisji (niech wniosek zostanie rozpatrzony poza kolejnością w wyjątkowej sytuacji - otrzymanie pomocy w Module II).
Na dzień dzisiejszy brak statusu osoby niepełnosprawnej, ponowne rozpatrzenie wniosku pod względem formalnym i brak formalny i 30 dni na uzupełnienie.
kaśka 778

Napisano: 12 maja 2015, 12:18

Mam odpowiedź PFRON-u:

"W związku z zaistniałą sytuacją należy skontaktować się z właściwym dla danego województwa Oddziałem PFRON w celu uzyskania zgody na wydłużenie terminu na wypłatę dofinansowań, a jednocześnie w sytuacji, kiedy osoba niepełnosprawna, której dotyczy powyższe uzyska orzeczenie o niepełnosprawności będzie trzeba przywrócić jej termin na zawarcie umowy. Decyzja o ewentualnym przywróceniu terminu podejmowana jest na podstawie skierowanej do realizatora pisemnej prośby danej osoby, z której będzie wynikać przyczyna uchybienia terminu. Realizator ocenia we własnym zakresie, czy wyjaśnienia Wnioskodawcy są wystarczające do podjęcia decyzji o przywróceniu terminu."
PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x