rodzina zastępcza - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 maja 2015, 13:55

Jestem rodziną zastępczą od 11 lat, spokrewnioną z dzieckiem. Niestety zdecydowałam się pozostać na starych zasadach, nie zdawałam sobie sprawy, że tyle stracę na tej nowej ustawie. Dziecko z wiekiem ma coraz większe potrzeby w dodatku ma problemy zdrowotne. W tej chwili mam niecałe 200zł. miesięcznie ( bo dziecko ma alimenty i rentę rodzinną). Czy mam jeszcze możliwość zmiany swojej decyzji, bardzo proszę o odpowiedź. Załamana :(
mama

Napisano: 11 maja 2015, 8:09

z którego Jesteś województwa ? sprawa jest dyskusyjna bo w niektórych pcpr-ach zmiana zasad i "przejście" na nowe byłaby możliwa...
TOMASZ6

Napisano: 12 maja 2015, 22:47

z mazowieckiego, przejście na nowe zasady jest to możliwe?
mama

Napisano: 13 maja 2015, 13:12

Złóż wniosek o przejście na nowe zasady i zobacz. My w warmińsko mzurskim bez problemu. W druga stronę - nie, ale ze starych na nowe - zawsze.
mam

Napisano: 15 maja 2015, 11:32

My chcieliśmy przenieść rodzinę na nowe zasady, jednak interpretacja MPiPS (a raczej brak przyzwolenia) nie dawała nam takich możliwości. Rodzina złożyła taki wniosek, wydaliśmy decyzję odmowną. Namówiliśmy rodzinę do złożenia odwołania i niestety SKO w Katowicach nam ją utrzymało w mocy....
W ten sposób rodzina dużo straciła na tym, co zrobili ustawodawcy :(
KasiaMOPS

Napisano: 15 maja 2015, 12:04

Szkoda że się jeszcze do WSA nie odwołali bo SKO nie jest żadną wyrocznią, co inny skład to inna interpretacja ale skoro tylko 1 członek składu musi być prawnikiem a reszta nie to takie a nie inne orzeczenia wydają...
TOMASZ6

Napisano: 15 maja 2015, 13:07

Tak, ja to wiem. Rodzina dała spokój, a szkoda. Dlatego mam nadzieję, że ktoś pośle do WSA i wtedy mając pozytywne orzeczenie będzie można takiej zmiany dokonać.
KasiaMOPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x