MPiPS odpowiedziało na 32 pytania - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 31 sty 2014, 16:35

Czyli zostaje po staremu. Tylko trochę przemeblowania.
Z jednej strony cieszcie się bo nie ma mowy o zwolnieniach, redukcjach, prywaciarzach.
Z drugiej strony płaczcie bo od tego ani wasz prestiż nie będzie lepszy ani mniej pracy nie będziecie mieli. Wręcz przeciwnie - więcej pobiegacie na mrozie.
Takie zmiany po polsku.
~Adam

Napisano: 31 sty 2014, 16:36

ad. 2 - terapia profilaktyczna??? a cóż to za tworek-potworek? Od kiedy to profilaktycznie prowadzi się terapię? Analfabetyzm wtórny opanował MPiPS!

ad. 4 - pracownik socjalny ds. administracyjnych? czyli do pomocy jednej rodzinie będzie zaangażowanych dwóch socjalnych - zrobi się kwas, jak jeden uzna, że pomoc przysługuje, a drugi, na podstawie \"papiera\" będzie miał odmienne zdanie...

ad. 6 - \"aktorów\"... No, no, no, już nie obraźliwe podopieczne, nie klienty nasze pany, ale Brady Pitty i Janusze Gajosy...

ad. 7 - MPiPS jest mądrzejsze niż socjalni i wie, że jak się sporządzi pierwszy wywiad, to się nic o rodzinie nie wie, a po drugim już się jest w jej sprawie alfą i omegą, Duchem Św i materacem - logika godna Nobla.

ad. 8 - \"Wypłacanie\" zasiłków w formie niepieniężnej jest działaniem na rzecz wykluczenia społecznego klienta - nie ma on nawet możliwości zadecydować, czy chce mydełko Fa, czy Nivea, a w ogóle najlepiej, jakby socjalny mu zakupy od razu do domu przyniósł. Jak to ma ludzi usamodzielniać? Jak ma nie powodować coraz większych rozdźwięków między ubogimi a zamożnymi?

ad. 9 - jak się nie wie, a boi przyznać, to się głupa udaje. Niech dowalą przetargi, i tak przecież już są w OPSach, co za różnica dla Ministera, czy jeden, czy siedem...

ad. 11 - z pewnością, gdybym dostawała podwójną pensyję, chciałabym wychodzić z systemu - hahahaha! Zatrudni się jeden z drugim u szwagra, zwolni, zatrudni u drugiego i heja, motywacja na sto dwa! Przykład był przy zmianie trybu przyznawania świadczeń pielęgnacyjnych - fikcyjne umowy na miesiąc-dwa i rezygnacja - każdy z ŚR to zna...

ad. 16 - phi, statuty się same zmienią, uchwały, regulaminy, umowy o pracę, przecież to ledwie 10 ryz papieru na ośrodek, plus tablica, plus legitymacje, plus tabliczki przy biurach, plus pieczątki, plus.... Ale tzreba się znać na rzeczy, a MPiPSowi się póki co większość rzeczy wydaje...

ad. 25 - oprócz własnej roboty OPS będzie jeszcze miał na głowie kontrolę roboty Agencji! Czad jak bat! Sprawozdania, wizytacje, grzebanie w papierach - przecież po to jesteśmy...

ad. 27 - nie ogarniam!!! ktoś mi to przełoży na polski???

ad. 32 - tak mnie sprestiżowało, że wymiękłam...

JAJA SOBIE Z NAS ROBIĄ!!!
~mały głód

Napisano: 31 sty 2014, 16:39

Ad6 albo Angeliny Jolie... ;)
~Rewolucjonista

Napisano: 31 sty 2014, 16:47

Pracownik socjalny administracyjny to nie będzie przypadkiem taki aspirant? Socjalny od biurka?
Albo będą etaty albo kierownik wyznaczy któregoś do tej administracji.
Kasy nie ma wszędzie więc pewnie ktoś w was wkrótce stanie się klasycznym gryzipiórkiem tj. pracownikiem od pism z całego DPŚ;)
~Adam

Napisano: 31 sty 2014, 17:01

Biorę w ciemno. Nikt nie umrze PRZEZE mnie. Ciepło, kawusia, paczusie, avonik. ;)
~Rewolucjonista

Napisano: 31 sty 2014, 17:05

ale rewolucja,haha!!! podobno miał być rozdział pracy socjalnej od pracy administracyjnej?! pracownik socjalny podobno miał być uwolniony od pisania decyzji i zająć się tylko pracą socjalną. jak to się ma do tego co zapowiadali?\"pracownik socjalny ds.postępowania...\" czyli wszystko zostaje po staremu.nadal pracownicy socjalni będą pisać decyzje, a kiedy czas na prace socjalną?!
~basia

Napisano: 31 sty 2014, 17:12

Ależ Basiu będziesz uwolniona od PISANIA decyzji. Ta jedna kartkę ktoś tam napisze. ty będziesz pisać WSZYSTKO inne a przede wszystkim wywiad środowiskowy który wg Wyrwickiej Jest PRACA SOCJALNA dzięki której doświadczysz prestiżu i uznania jak nigdy do tej pory! ;)
To nic ze zdaniem wszystkich prawników dokument który jest podstawa do wydania decyzji administracyjnej jest częścią POSTĘPOWANIA administracyjnego. MPiPS udaje głupa ze jest inaczej.
~Rewolucjonista

Napisano: 31 sty 2014, 17:22

tak, może ja nie będę pisała decyzji. ale inny pracownik socjalny tak.Chodziło mi o to, według tych planujących zmiany to każdy pracownik socjalny miał być uwolniony od pisania decyzji administracyjnych przyznających świadczenia. mało tego, pracownicy socjalni nie mogliby łączyć pracy socjalnej z prać administracyjną-pisanie decyzji.więc co to za zmiana, kiedy zmuszą jakiegoś pracownika socjalnego do pisania decyzji, a oo chciałby zająć się pracą socjalną bez tracenia czasu na biurokratyczne sprawy.to nie jest uwolnienie pracownika socjalnego od pracy administracyjnej tylko jeszcze większe zrzucanie na nas tego, co mógłby robić ktoś inny-nie pracownik socjalny.przeczą sami sobie i gubią się w tych zmianach.
~basia

Napisano: 31 sty 2014, 17:24

Naiwna jesteś.
Fajnie mają socjalni w dps.

~Adam

Napisano: 31 sty 2014, 17:28

ja naiwna?wszyscy z nas chcą uwolnić swoje biurka od tych mas papieru, żeby zająć się tym czym naprawdę powinnyśmy.więc po co te obiecanki?niech się wypchają z taką rewolucją!!!!!!!!
~basia

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x