na co okresowy? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 sty 2014, 12:20

Klient napisał we wniosku, że życzy sobie zas. okresowy na zakup środków higieny osobistej, wykonania zdjęć do dowodu osobistego, zakupu bielizny, odzieży i obuwia zimowego. Czy mogę mu taką pomoc przyznać?
~iza

Napisano: 15 sty 2014, 13:45

A podał rozmiar jaki nosi
~GOPS

Napisano: 15 sty 2014, 14:06

To zależy jaka jest jego sytuacja zdrowotna, finansowa itp.To, że tak napisał to jest już mniej ważne.
~wwz

Napisano: 15 sty 2014, 14:41

Jest bezrobotny, bez dochodu. Przebywa obecnie na terapii w Monarze
~iza

Napisano: 15 sty 2014, 14:43

Tutaj raczej bym zasiłku okresowego odmówiła a przyznała zasiłek celowy.
~wwz

Napisano: 15 sty 2014, 14:52

Niby na jakiej podstawie chcesz odmówić zasiłku okresowego. Jeżeli spełnia treść art. 37 a spełnia to z.okres. jest obigatoryjny a nie uznaniowy i musisz przyznać bez względu na co klient napisał.
~ja

Napisano: 15 sty 2014, 15:20

Dla mnie sprawa dyskusyjna i to jest moje zdanie z którym nie musicie się zgadzać. Skoro facet ma zapewnione darmowe mieszkanie, jedzenie, leczenie to wg. mnie przyznawanie zasiłku okresowego jest przesadą. Ale z drugiej strony wysokość zasiłku okresowego (prawdopodobnie 271 zł) może być niższa niż zasiłku celowego. Powtarzam to są moje przemyślenia.
~wwz

Napisano: 15 sty 2014, 15:37

Przemyślenia błędne ponieważ jak już napisałem zasił. okresowy nie jest uznaniowym tak jak celowy czyli nie pisze, że może być przyznany tylko pisze PRZYSŁUGUJe, podobnie jak przy z.stałym. A więc jeżeli osoba spełnia treśćart. 38 to musi być przyznany. Ustawa nie daje podstawy odmowy z.okr. ze względu na pobyt np. w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie . Takim wyjątkiem jest tylko pobyt w zakładzie karnym.
~ja

Napisano: 15 sty 2014, 19:28

A czy zapomnieliście o rozporządzeniu w sprawie przyznawania zasiłku okresowego?Chyba to dalej aktualne.
~taki sobie

Napisano: 15 sty 2014, 21:49

daj mu okresowy ,niech wydaje na co mu się chce-takie jego prawo, a dodatkowo na te inne spawy daj celowy
Jednak ustal z nim co jest ważniejsze dla niego, bo na wszystko mu nie dasz przecież
~Iga

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x