Klient napisał we wniosku, że życzy sobie zas. okresowy na zakup środków higieny osobistej, wykonania zdjęć do dowodu osobistego, zakupu bielizny, odzieży i obuwia zimowego. Czy mogę mu taką pomoc przyznać?
Niby na jakiej podstawie chcesz odmówić zasiłku okresowego. Jeżeli spełnia treść art. 37 a spełnia to z.okres. jest obigatoryjny a nie uznaniowy i musisz przyznać bez względu na co klient napisał.
Dla mnie sprawa dyskusyjna i to jest moje zdanie z którym nie musicie się zgadzać. Skoro facet ma zapewnione darmowe mieszkanie, jedzenie, leczenie to wg. mnie przyznawanie zasiłku okresowego jest przesadą. Ale z drugiej strony wysokość zasiłku okresowego (prawdopodobnie 271 zł) może być niższa niż zasiłku celowego. Powtarzam to są moje przemyślenia.
Przemyślenia błędne ponieważ jak już napisałem zasił. okresowy nie jest uznaniowym tak jak celowy czyli nie pisze, że może być przyznany tylko pisze PRZYSŁUGUJe, podobnie jak przy z.stałym. A więc jeżeli osoba spełnia treśćart. 38 to musi być przyznany. Ustawa nie daje podstawy odmowy z.okr. ze względu na pobyt np. w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie . Takim wyjątkiem jest tylko pobyt w zakładzie karnym.
daj mu okresowy ,niech wydaje na co mu się chce-takie jego prawo, a dodatkowo na te inne spawy daj celowy
Jednak ustal z nim co jest ważniejsze dla niego, bo na wszystko mu nie dasz przecież