zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 sty 2014, 16:13

Zgodnie z art. 109 ustawy o pomocy społ. klienci mają obowiazek poinformowania o każdorazowej zmianie w sytuacji dochodowej. Mam klienta, który pobiera zasiłek stały. Od 06.12.2013r. żona podjęła pracę. Przedstawił mi jej dochody za grudzień. Czy wystarczą te dochody,które mi przedstawił za niepełny miesiąc. Czy należy przeliczyć teraz i ponownie po przepracowaniu całego miesiąca. Jeszcze raz w lutym. Na jaki artykuł należy się powołać.
Proszę o pomoc.
~mu

Napisano: 15 sty 2014, 16:39

musisz przeliczyć dwa razy stały za styczeń w oparciu o dochody grudniowe, stały w lutym w oparciu o dochody styczniowe, nie ma wyjścia ponieważ jest zmiana dochodu więc musi być przeliczona wysokość świadczenia
~ja

Napisano: 15 sty 2014, 16:45

do ja: Nie mieszaj ludziom w głowie!! A gdzie 10% zmiany dochodu!?

Klient przedstawia dochody z grudnia i zmieniasz decyzję od stycznia.
Dla świętego spokoju możesz w lutym poprosić o dostarczenie zaśw. o dochodzie za styczeń i sprawdzić czy przekracza 10% kryterium dochodowego, czy też nie.
~Tola

Napisano: 15 sty 2014, 16:54

Tola o czym ty mówisz, to co napisałem to jest zgodne z ustawą, oczywiście, że jeżeli wzrost dochodu będzie przekraczał 10% to nic nie robi, napisałem w skrucie, nie będę przecież przepisywał całej ustawy.
~olaf

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x