na czym polegają usługi grupowe?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Re: na czym polegają usługi grupowe?

Post autor: Natalia.św »

jak żyłam w nieświadomości to tak jakoś lepiej mi było...
SYGNITY
Starszy inspektor
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
Kontakt:

Post autor: SYGNITY »

Tak w skrócie.

Jak przyznajecie pomoc, rejestrując decyzje w Waszych systemach dziedzinowych (SD), to automatycznie informacja o przyznanej pomocy jest wysyłana do Centralnej Bazy Beneficjentów (CBB500) Emp@tia - dotyczy to obszarów SR, SW, FA.

Okresowo CBB500 będzie wysyłać te informacje np. do ZUS i jak ZUS stwierdzi, że np. dla 50 osób które otrzymały pomoc w Waszej jednostce nastąpiła zmiana składki, sugerująca np. że osoba zmieniła pracę, to odeśle to do Emp@tii. Emp@tia udostępni do Waszej jednostki raport z listą osób, dla których wg ZUS mogła zajść zmiana sytuacji mająca wpływ na przyznanie pomocy.

Jak odbierzecie ten raport w SD, to wyświetli Wam się ta lista osób i dla każdej z nich będzie można sprawdzić czy faktycznie jest to prawdziwa informacja, czy nie, a jeśli tak, to czy ma wpływ na podjęte rozstrzygnięcie sprawy, czy nie. Przy każdym raporcie będzie podany okres do którego trzeba będzie sprawdzić osoby z raportu i po tym okresie trzeba będzie wysłać do CAS sprawozdanie (obliczane automatycznie, bez możliwości zmiany ręcznej) w którym dla każdej osoby z raportu będzie informacja czy została sprawdzona i z jakim wynikiem.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

Tyle w skrócie o zasadzie działania.

Natomiast Oprogramowanie (SD) wspomoże Was w tym procesie, bo będzie potrafiło np. przypisać automatycznie osoby z raportu do tych z Was, którzy zajmowali się sprawą przyznania pomocy tej osobie (opracowali decyzję). Będziecie też mieć jasno pokazaną na oknie raportu liczbę dni, jaka pozostała Wam na sprawdzenie osoby. Dodatkowo np. w przypadku naszego Oprogramowania, funkcjonalności są tak pomyślane, że bezpośrednio z okna raportu osób wskazanych przez ZUS, będziecie mogli w razie takiej potrzeby zmienić odpowiednią decyzję, bez konieczności wychodzenia z okna raportu do głównego okna SR, SW, FA i wchodzenia na listy decyzji itd.

Obecnie czekacie na pismo z MRPiPS o udostępnieniu pierwszego raportu ZUS.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

82gocha pisze:zalogowałam się ale pisze że nie mam uprawnień:(
w ustawieniach konta naszego forum przypisz się proszę do grupy OPS to wystarczy jeśli jesteś zalogowana do naszego forum
pozdrawiam
Tomek
opsxyz22
Stażysta
Zajmuję się: śr 500
Kontakt:

Post autor: opsxyz22 »

Przestańcie słuchać tych głupot wygadywanych nie wiem z jakiego powodu przez sygnity. Nie będzie w tym roku żadnych nowych usług grupowych, w tym usługi sio - dzwoniłem w ubiegłym i dla potwierdzenia w tym tygodniu do ministerstwa i za każdym razem uzyskiwałem taką informację. Te usługi wciąż są w fazie testów.
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Edysia185 »

Wydaje mi się, że skoro chcą wprowadzić 300+ od tego roku to SIO musi ruszyć w tym roku.
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

Pod koniec kwietnia ... na szkoleniu prowadzący-gość z ministerstwa- podkreślał ,że w tym roku nie będzie to funkcjonowało. Dopiero 2019r.
opsxyz22
Stażysta
Zajmuję się: śr 500
Kontakt:

Post autor: opsxyz22 »

edycia - myślisz trochę? To naprawdę nie boli - co komu z usługi sio w lipcu i sierpniu, jak będziesz przyznawać 300 z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego które nastapi 1 września 2018 r. skoro dzieciaki rozpoczynające nauke 1 września 18 r. dopiero zaczna być wprowadzane przez szkoły do sio od września?
Dlatego nikt nie udostępni teraz sio bo to bez sensu
Ojciec76
Administrator
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
Kontakt:

Post autor: Ojciec76 »

No to się zdziwisz :)
Solitudo cordis,
Solitudo animae
SYGNITY
Starszy inspektor
Kontakt:

@opsxyz22 proszę mnie konkretnie zacytować gdzie wg Ciebie "wygadywałem głupoty". Trzymajmy jakiś poziom dyskusji zamiast tego typu stwierdzeń.
pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ