na czym polegają usługi grupowe?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
Re: na czym polegają usługi grupowe?
jak żyłam w nieświadomości to tak jakoś lepiej mi było...
-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
Tak w skrócie.
Jak przyznajecie pomoc, rejestrując decyzje w Waszych systemach dziedzinowych (SD), to automatycznie informacja o przyznanej pomocy jest wysyłana do Centralnej Bazy Beneficjentów (CBB500) Emp@tia - dotyczy to obszarów SR, SW, FA.
Okresowo CBB500 będzie wysyłać te informacje np. do ZUS i jak ZUS stwierdzi, że np. dla 50 osób które otrzymały pomoc w Waszej jednostce nastąpiła zmiana składki, sugerująca np. że osoba zmieniła pracę, to odeśle to do Emp@tii. Emp@tia udostępni do Waszej jednostki raport z listą osób, dla których wg ZUS mogła zajść zmiana sytuacji mająca wpływ na przyznanie pomocy.
Jak odbierzecie ten raport w SD, to wyświetli Wam się ta lista osób i dla każdej z nich będzie można sprawdzić czy faktycznie jest to prawdziwa informacja, czy nie, a jeśli tak, to czy ma wpływ na podjęte rozstrzygnięcie sprawy, czy nie. Przy każdym raporcie będzie podany okres do którego trzeba będzie sprawdzić osoby z raportu i po tym okresie trzeba będzie wysłać do CAS sprawozdanie (obliczane automatycznie, bez możliwości zmiany ręcznej) w którym dla każdej osoby z raportu będzie informacja czy została sprawdzona i z jakim wynikiem.
Jak przyznajecie pomoc, rejestrując decyzje w Waszych systemach dziedzinowych (SD), to automatycznie informacja o przyznanej pomocy jest wysyłana do Centralnej Bazy Beneficjentów (CBB500) Emp@tia - dotyczy to obszarów SR, SW, FA.
Okresowo CBB500 będzie wysyłać te informacje np. do ZUS i jak ZUS stwierdzi, że np. dla 50 osób które otrzymały pomoc w Waszej jednostce nastąpiła zmiana składki, sugerująca np. że osoba zmieniła pracę, to odeśle to do Emp@tii. Emp@tia udostępni do Waszej jednostki raport z listą osób, dla których wg ZUS mogła zajść zmiana sytuacji mająca wpływ na przyznanie pomocy.
Jak odbierzecie ten raport w SD, to wyświetli Wam się ta lista osób i dla każdej z nich będzie można sprawdzić czy faktycznie jest to prawdziwa informacja, czy nie, a jeśli tak, to czy ma wpływ na podjęte rozstrzygnięcie sprawy, czy nie. Przy każdym raporcie będzie podany okres do którego trzeba będzie sprawdzić osoby z raportu i po tym okresie trzeba będzie wysłać do CAS sprawozdanie (obliczane automatycznie, bez możliwości zmiany ręcznej) w którym dla każdej osoby z raportu będzie informacja czy została sprawdzona i z jakim wynikiem.
Tomek
-
- Starszy inspektor
- Kontakt:
Tyle w skrócie o zasadzie działania.
Natomiast Oprogramowanie (SD) wspomoże Was w tym procesie, bo będzie potrafiło np. przypisać automatycznie osoby z raportu do tych z Was, którzy zajmowali się sprawą przyznania pomocy tej osobie (opracowali decyzję). Będziecie też mieć jasno pokazaną na oknie raportu liczbę dni, jaka pozostała Wam na sprawdzenie osoby. Dodatkowo np. w przypadku naszego Oprogramowania, funkcjonalności są tak pomyślane, że bezpośrednio z okna raportu osób wskazanych przez ZUS, będziecie mogli w razie takiej potrzeby zmienić odpowiednią decyzję, bez konieczności wychodzenia z okna raportu do głównego okna SR, SW, FA i wchodzenia na listy decyzji itd.
Obecnie czekacie na pismo z MRPiPS o udostępnieniu pierwszego raportu ZUS.
pozdrawiam
Natomiast Oprogramowanie (SD) wspomoże Was w tym procesie, bo będzie potrafiło np. przypisać automatycznie osoby z raportu do tych z Was, którzy zajmowali się sprawą przyznania pomocy tej osobie (opracowali decyzję). Będziecie też mieć jasno pokazaną na oknie raportu liczbę dni, jaka pozostała Wam na sprawdzenie osoby. Dodatkowo np. w przypadku naszego Oprogramowania, funkcjonalności są tak pomyślane, że bezpośrednio z okna raportu osób wskazanych przez ZUS, będziecie mogli w razie takiej potrzeby zmienić odpowiednią decyzję, bez konieczności wychodzenia z okna raportu do głównego okna SR, SW, FA i wchodzenia na listy decyzji itd.
Obecnie czekacie na pismo z MRPiPS o udostępnieniu pierwszego raportu ZUS.
pozdrawiam
Tomek
-
- Starszy inspektor
- Kontakt:
w ustawieniach konta naszego forum przypisz się proszę do grupy OPS to wystarczy jeśli jesteś zalogowana do naszego forum82gocha pisze:zalogowałam się ale pisze że nie mam uprawnień:(
pozdrawiam
Tomek
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr 500
- Kontakt:
Przestańcie słuchać tych głupot wygadywanych nie wiem z jakiego powodu przez sygnity. Nie będzie w tym roku żadnych nowych usług grupowych, w tym usługi sio - dzwoniłem w ubiegłym i dla potwierdzenia w tym tygodniu do ministerstwa i za każdym razem uzyskiwałem taką informację. Te usługi wciąż są w fazie testów.
- Edysia185
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Wydaje mi się, że skoro chcą wprowadzić 300+ od tego roku to SIO musi ruszyć w tym roku.
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Pod koniec kwietnia ... na szkoleniu prowadzący-gość z ministerstwa- podkreślał ,że w tym roku nie będzie to funkcjonowało. Dopiero 2019r.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: śr 500
- Kontakt:
edycia - myślisz trochę? To naprawdę nie boli - co komu z usługi sio w lipcu i sierpniu, jak będziesz przyznawać 300 z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego które nastapi 1 września 2018 r. skoro dzieciaki rozpoczynające nauke 1 września 18 r. dopiero zaczna być wprowadzane przez szkoły do sio od września?
Dlatego nikt nie udostępni teraz sio bo to bez sensu
Dlatego nikt nie udostępni teraz sio bo to bez sensu
-
- Administrator
- Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
- Kontakt:
-
- Starszy inspektor
- Kontakt:
@opsxyz22 proszę mnie konkretnie zacytować gdzie wg Ciebie "wygadywałem głupoty". Trzymajmy jakiś poziom dyskusji zamiast tego typu stwierdzeń.
pozdrawiam
pozdrawiam
Tomek
Oprócz na czym polegają usługi grupowe? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Utrata uzysk u tego samego pracodawcy przekracza
nowe dziecko - jaki skład rodziny?
Jesli matka jest nie aktywna zawodowo w Polsce, a ojciec jes
zwrot wniosku przez UW z powodu braku mozliwości ustalenia k
Kolejne odwołanie od decyzji do SKO już utrzymanej przez SKO
W składzie rodziny ojciec- obywatel Ukrainy
nie sprawowanie opieki nad dzieckiem
za który miesiąc wziąć dochód?
Decyzja SKO do ponownego rozpatrzenia
utrata pracy zagranicznej/nowy wniosek/ tłumaczenia
Koordynacja stary i nowy okres!!
wstrzymanie na wniosek strony, mąż podjął pracę za granicą.
czy robić uzysk z zasiłku w wysokości zasiłku macierzyńskieg
Jak liczyć dochód, 10 dni pracowała i L4 do końca
W trakcie pobierania świadczenia zgłosiła ze mąż za granicą
uzysk z nawiązania umowy o pracę